Sjøørretfiske Vinterstid – Snø og kulde

Kalenderen viser at vi har kommet til den 9 januar og fiske året 2016 er i gang. Vinteren kom til slutt og de siste dagene har værbildet vært preget av snø, kulde og mye vind. Snøen fortsetter å lave ned og langtidsvarselet på værmeldingene viser lite tegn på endringer. Det spiller liten rolle for min del ettersom jeg trives godt med vinterfiske etter sjøørret og jeg er ikke redd for å anbefale det videre. Pakk sekken med litt varm drikke, kle seg varmt og om man tar seg tid til litt bålkos i tillegg så er mye gjort. Fiskemessig på denne tiden handler det mye om å finne fisken. Sjøørretene tar det meste av byttedyr nå på denne årstiden og det handler vel egentlig mye om hvordan byttedyr det er mye av der du er og som er lettest tilgjengelig for sjøørreten. Bytte dyr som reker, Sild, tanglopper og diverse små krepsdyr er eksempler.
Variasjon i inntrekkene dine er som alltid viktig. Jeg selv kan fiske med ganske hurtige inntrekk selv på denne årstiden med god erfaring av det, men andre ganger er rolige/sakte bevegelser det som skal til og daletid er noe jeg tenker mye på nå. Jeg lar flua dale en stund til tider noe som anbefales. Som sagt variasjon er som alltid viktig. Det samme gjelder dybder.

Nå over til dagens fisketur som jeg fikk selskap av en fiskekompis fra Kragerø. Anes er en ivrig sjøørretfisker, men har den siste tiden brukt mye tid på oppussing av leilighet så tror fiskesuget hans var stort etter å komme seg ut til kysten.

20160109_105220

Vi avtalte å reise kl 09 og etter en drøy time med bil og spasering så kom vi frem til dagens første plass. Planen idag var å fiske over diverse plasser ganske kjapt på hvert sted. Kald vind, snøvær og ca 6 minus værmessig. Fralandsvind og i mine øyne nydelige forhold. Mener å huske Anes satte på en Redheadkutling mens jeg tok en size 8 cdc reke.
La de første kastene med stor tro på at noe skulle suge tak i reka, men skulle vise seg at det skulle bli lite av det idag. Vi fisket nøye over spottene, men som planlagt relativt kjapt. Forflyttet oss inn i en fjordarm med en 20 meters grunne som strekker seg langs land ca 200 meter med en marbakke utenfor. Jeg satte meg med en kakaokopp og kikket på Anes da han løfter opp stangen og får flex. Sjøørret som falt for Redhead`n men av liten størrelse.

20160109_115510

Foto: Anes håver sjøørret

Blank liten tass som fikk raskt friheten tilbake. Observerte 8-9 lus på den. Anes fikk troen på mer så han fisket på litt videre mens for min del fristet det å styrte nedpå litt mer kakao. Etter en stund ser Anes en fin fisk hoppe foran seg og på neste kast hører jeg han rope. Snur meg og rekker å se en feit blank sjøørret som viser seg. Så ut som en bra fisk, men gikk av like fort som den tok flua. Det var synd for Anes. Hørte noen gloser i bakgrunnen en stund etterpå.

20160109_110039(0)

Foto: Kulda setter sine spor

Foto: En termos fylt med varm drikke på slike dager er gull

Foto: En termos fylt med varm drikke på slike dager er gull

Tiden flyr alltid for fort på fisketur og siste plassene vi prøvde på leverte ikke annet enn en fin følgefisk som fulgte med helt til noen cm fra beina mine der jeg sto med vann til livet. La et nytt kast og da dukket den opp rett ved siden av meg i retning flua, men bevegde beinet mitt og da satte den fart bort. Det var det siste som skjedde for vi valgte etter det å dra hjem. På veien kom vi over denne fuglen som hang i et tre. Spurte en kompis om han viste hva det var og fikk til svar at det var en havsule.

20160109_152543

Alt i alt ble det en bra dag langs kysten og moro at Anes fikk og var i kontakt med fisk. Kald dag ja, men som sagt så trives jeg godt ute langs kysten på denne årstiden og sjøørretfeberen holder meg varm. Gleder meg til tiden fremover.

Skittfiske alle sammen

 

Blogglistenhits

spacer

Leave a reply