Vinter og sjøørretfiske – Så var vi i gang igjen

Da begynner jeg opp litt igjen her på bloggen. Det ble en del fiske før jul, men det ble nesten bom stopp etter nyttår. Da var det mye annet fiskerelatert som ble prioritert og som måtte fullføres. Fiskingen ble satt litt på vent fra noen dager ut i januar og frem til nå. Erfaringsmessig synes jeg denne delen av januar alltid har vært ganske treg. Sjøørret får man og været styrer mye, men har altså følt i alle år at denne perioden er en dødperiode. Så da passet det bare bra at jeg hadde mye annet å styre med og i tillegg er det en fin måte å gjøre gode gjerninger på hjemmefronten.

Nå er jeg i hvert fall i gang igjen og vinteren har kommet tilbake til mine områder her i Kragerø igjen. Jeg har flere ganger sagt at vinterfiske er en av mine favoritt tider på året når det kommer til sjøørretfiske. Vinterfiske etter sjøørret er litt utfordring. En ting er å trosse kulde og snø, men det kan til tider også være langt mellom sjøørretene nå. I hvert fall om man jakter etter de litt finere fiskene.
Det er mange områder med samlinger av sjøørret, men liker å styre vekk fra disse plassene. Ser ikke helt meningen av å stå å taue 10-20 sjøørreter på 3-6 hg. Ja da, kanskje går det en finere fisk innimellom disse, men jeg personlig liker å trekke vekk fra slike samlinger med småfisk. Dette er jo smak og behag. Uansett, har man tålmodighet nå så kan belønningen være ganske så fin. Ingenting er som en feit, blank og flott vinterørret.

Fiskeområdene jeg bruker mye tid på nå kan være litt grunne avskjermede bukter fra det åpne hav. Her føler jeg de større fiskene kommer innom og opp fra dypere vann i korte perioder. Da gjelder det altså å være på rett plass til rett tid. I tillegg kan jeg godt trekke litt inn i diverse fjorder og fisker gjerne grunt mellom steiner og langs land. Fisker noe dypt til tider. Jeg har veldig god erfaring fra områder med markante marbakker som man kan kaste langs med. Fisker da gjerne dypt langs disse kantene og får som regel mye fin sjøørret på disse plassene.

En annen ting som settes stor pris på i denne årstiden er det å kunne fyre seg oppe et bål og kose seg i varmen. Vinteren byr gjerne på flotte naturopplevelser og fantastiske solnedganger. Trenger ikke gå å kaste, kaste og kaste nå. Mye bedre å prøve litt forskjellige plasser og passe på å nyte turene maksimalt med litt pauser. I tillegg føles det alltid ekstra godt for kropp og sjel etter en dag ute i vinterlandskapet.

De turene jeg har vært ute nå de siste dagene etter vinteren kom for fullt har levert flere sjøørreter, men kun smått. Jeg har fisket over alle mine faste fiskeplasser, men som sagt det har kun resultert i mindre fisk. Denne lille sjøørreten på bildet under veide ca 600 gram og er den største som har vært disse dagene. Denne måtte bli med hjem da den var skadet, men smakte fortreffelig. Så med andre ord, kun småfisk som har vært i farta.
I kulda som er nå så krokes fisken fort av og burde ikke løftes over vann. Det blir uansett kun tatt bilde av noen få av alle sjøørretene som blir tatt i løpet av et år, men litt viktig å være forsiktig med å løfte fisken over vann når det er minusgrader.
Det er ikke så viktig å absolutt måtte ta bilde av fisken. Er det større fisk så forstår jeg det godt. Jeg selv liker å ta bilde av noen av fiskene, men jeg har alltid passet på at det ikke har blitt noe eget krav.

Det blir litt sånn som når jeg lager fiskefilmer. Det er viktig å legge opp og ha en plan på plassering av kameraer osv for å ikke måtte styre med fisken for å få gode bilder. Altså la kameraene gjøre jobben og enn selv gjør det man pleier. Noen ganger blir det dårlige klipp, mens andre ganger blir det full klaff. Mye bedre å gjøre det slik enn at det skal gå utover fisken for at man absolutt må ha noen gromme bilder eller filmklipp. Bilder er gøy og jeg digger å se andre som legger ut forskjellige bilder. Særlig de bildene der man ser fiskegledene til den personen som holder fisken. Må jo si at alt av bilder fra en fisketur er herlig å se. Både natur, dyreliv osv.

Nå ble det mye avsporing og jeg skriver i vei. Bloggen fremover skal fylles med mer rapporter fra fisketurene, med litt info om hvor og hva som funket best. Da kommer jo fluevalg som en viktig del. Tja, fluevalg er jo egentlig ikke så viktig kanskje, men vi fluefiskere liker jo å tro det og har våre meninger. Fluer er gøy og det skal det også være. En stor og viktig brikke i hele rammen som har med sjøørretfiske å gjøre. Jeg har selv mine favoritt fluer til de forskjellige årstidene. Jeg følger mye magefølelse og ser ann områdene jeg skal til før flue blir bestemt. Jeg er opptatt av bevegelse og størrelse fremover farger. Når det kommer til fargevalg på fluer har jeg jo mine meninger som går på lys og mørke fremfor det å måtte ha sterke farger på den kalde årstiden og omvendt.

Jeg setter gjerne på små lopper nå, men også små jiggy fluer. Som sagt så bruker jeg litt forskjellige og tar de valgene etter hva jeg tror på der og da. Så ja, verdens enkleste flue hadde kanskje funket, men ikke like moro hehe.

Så nå skal det bli godt å komme skikkelig i gang igjen. For hver dag som går kommer vi jo nærmere våren. Som sagt, vinterfiske er herlig, men må jo si at når solen varmer igjen og vanntemperaturen stiger litt så er det spennende. Dagene frem mot det skal uansett nytes på beste mulige vis og jakten etter en av de store og flotte vinterørretene fortsetter.

Bildet under viser hva vi har i vente. Dette bildet er fra en sen vårkveld. Ja det er bare å glede seg, men husk at også denne årstiden vi er inne i nå er en fin tid.
SKITT FISKE

spacer

Leave a reply