Sesongpremiere – Örekilsälven, Sverige

Den beryktede ventetiden er endelig over. Laksefiske 2017 er i gang for min del og det kan ikke beskrives på annen måte enn at det er en deilig følelse.

Sjøørretfiske i sjøen som jeg vier all min tid til høst, vinter og vår blir automatisk satt på sidelinjen. Det blir kun noen få turer etter sjøørret i sommermånedene ettersom laksefiske blir prioritert. Sånn har det alltid vært og sånn skal det alltid forbli.

De følelsene man går med innvendig fra laksefiske er over for sesongen til det starter igjen, er litt vanskelig å forklare, men dere som driver med laksefiske vet sykt godt hva jeg mener.

 Örekilsälven

 

Jeg ble fortalt om denne elven for noen år siden og stadig blitt minnet på at dette er en liten perle. Da jeg i år nok en gang fikk tips om å ta en tur ned til denne elven, ja da var det på tide å gjøre noe med det.

Jeg pratet med Mikael Blomberg om han ville være med en tur og han var jo selvfølgelig interessert. Han tok kontakt med meg noen dager senere og da hadde han jaggu ordnet fiskekort med overnatting rett ved elven. Da var det jo bare å si ja takk og vente noen dager før avreise.

Mikael Blomberg og Jake Semons reiste ned en dag før meg. Jeg hadde litt jobb før jeg kunne dra, men stresset ikke. Mye av grunnen var at det de siste dagene hadde vært sol og varmt i områdene. Noe som hadde fått elven til å falle mye i vannføring. Slike elver med svært lav vannføring leverer ikke akkurat noe drømmefiske, men ned ville jeg uansett da det er en gylden mulighet for å lære seg litt av områdene og elven til senere turer.

Første møte med Örekilsälven

Foto: Mitt første møte med Örekilsälven

 

Etter en tur innom Skitt Fiske i Sandefjord for litt påfyll av fiskeutstyr så var alt klart for sesongpremiere.

Jeg kom ned til Munkedal og til laxhuset ved Örekilsälven mandagskvelden. Der kom Jake og Mikael gående fra elven. Dem hadde fisket de øvre delene av elven. Ble fortalt som forventet at det var svært lite vann, men at det hadde blitt mistet og tatt fisk av noen andre.

Mikael ble med på en gåtur bort til elven og til mitt første møte med Örekilsälven. Etter en liten tur langs elven så var det lett å forstå dem som har fortalt meg at dette er en liten perle. Greit nok lite vann nå, men elven og omgivelsene rundt var bare helt fantastisk. Faktisk så fikk jeg trua på et par plasser selv på dette lille vannet. Trua er alltid der uansett, men slike elver som dette trenger vannføring. Da kommer det nye fisk og fisk som står på elven rører på seg. Flere fiskespotter kommer frem og laksen blir bitevillig. Det å fiske på slik vannføringer som det var nå er svært vanskelig, men som sagt, det er alltid mulig.

Første kastet for sesongen

Morgenkvisten ble brukt til å prate med Stefan i Laxhuset. Han fortalte diverse om elven og ga mye god info. Både om fisket på dette lave vannet og til senere turer. En kjempe trivelig kar og en god start på dagen. Planene var jo egentlig å begynne å fiske når det lysnet, men det skjedde ikke.

Vi startet å fiske i 08 tiden og selv med så lite vann i elven så var det utrolig deilig å legge ut første kastet. Første draget var deilig, lyden av elven var deilig, omgivelsene var deilig, ja alt var bare deilig.

Foto: Mikael Blomberg i aksjon

Test av litt stenger og liner

Jake Semons som er eier av Rugged Creek Flyfishing hadde med seg en del stenger og liner. Mikael Blomberg ( MKB Design )jobber med noen liner som jeg fikk testet sammen med noen av disse stengene. Ganske kos å gå langs elven og prøve flere deilige stenger og lineoppsett.

Jeg liker jo diverse stangmerker som jeg trives godt med og låser meg egentlig ikke til et merke, men jeg er helt sikker på at jeg kommer til å gå en del med en av disse i sommer. Jeg satt igjen med en god følelse etter å ha fisket med dette. Bare å kjøre fisk som manglet. Spennende saker… Sjekk ut https://www.ruggedcreekflyfishing.com/

Fisket fortsatte og områdene ble fisket over mange ganger i løpet av dagen. Mikael hadde sett en stor fisk vise seg rett nedenfor Laxhuset så han ble igjen der å prøvde.  Jake og jeg ruslet tilbake til der vi hadde sett fisk tidligere på dagen. Sveipet over flere ganger med diverse fluer, men flex ble det ikke.

Når det ikke biter og det er tid for å hvile litt, ja da er det helt innafor å få i seg litt føde. Munkedal city ble besøkt og mat kom på bordet. Viktig å kose seg og Jake slukte denne kebaben på rekordtid.

I tillegg ble det en liten hvil med drømmer om de virkelige store laksene i elven her. Litt mye klær på som forsvant fort. Solen stekte bra utpå dagen.

Foto: Litt hvile og storlaks i drømmene…

Etter en liten hvil og litt prat ved Laxhuset så dro vi på en hel runde til langs elven.

Det ble ingen laks på årets første tur og heller ikke noe drag i flua. Turen ble faktisk helt som forventet ut i fra forholdene som var.

Hyggelig folk og ikke minst en fantastisk flott plass. Munkedal område var flott og elven var en liten perle. Stillheten og roen langs elven her var herlig. Jeg skal garantert tilbake hit, men vil nok ha mer vann neste gang. Uansett så sier jeg takk for turen til Jake og Mikael, og en stor takk til Stefan for mange gode tips til senere anledninger.

Nå er det full gass på laksefisket snart. Turen går til Lygna 1 juni på premieren der og deretter våkner vestlandselvene til live.

Ønsker dere alle en deilig sesong.

spacer

Leave a reply