Vestlandet lokker – Uskedalselva

Sesongen for laksefiske er i gang for fullt. Jeg jobber fortsatt med noen nye kommende prosjekter og har derfor satt blogginnlegg fra turene litt til side, men nå skal det komme litt mer skriverier fremover for dem som ønsker og er interessert i å lese fra årets laksefiske.

Vi går rett på de første turene til Vestlandet denne sesongen.

Årets høydepunkt er når jeg har pakket fiskeutstyret inn i bilen og setter kursen mot vakre Vestlandet igjen. Gledene er enorme når jeg passer Haukelifjell og når de første små vestlandselvene er i syne… ja da er alt bare helt topp.

Uskedalselva er elven jeg besøkte først på Vestlandet denne sesongen.  Jeg kjører da Folgefonna tunnelen og passerer flere små elver.

Dessverre er flere av de små gamle perlene av noen elver blitt ødelagt av oppdrettsnæringens herjinger. Selv om det er minimalt eller ikke noe fisk igjen annet enn noe oppdrettsfisk på disse elvene, så må jeg bare stoppe for å kikke på de gamle plassene vi spottet mye fisk da jeg var liten. Tragisk at det er slik. Disse små elvene burde vært fullt opp med liv av sjøørret og laks. Istedenfor kjører jeg forbi flere oppdrettsanlegg på veien utover fjorden. Rett og slett en kjip og lite deilig følelse å vite at disse gjør så mye skade på naturen, og ennå verre at noen lar dette pågå. Den såkalte arven neste generasjon skal overta er lite verdt for noen.

USKEDALSELVA

Så var det tid for å tråkke langs den lille elven i Uskedalen igjen. En liten elv som har fått mye oppmerksomhet de siste  årene. Dette ser man kanskje litt på salg av fiskekort. Flere ganger denne sesongen har de 10 dagskortene som ligger ute til salgs blitt blåst bort.

Det å reklamere og dele mye fra en slik liten elv har både ulemper og fordeler. Jeg har selv delt mye igjennom bloggen og film fra denne elven og har valgt det av den grunn at jeg mener det er positivt at elven kommer litt frem i lyset. Det er potensiale til å forbli en fantastisk elv, men da må elven også bli tatt vare på.

Uten å gå inn på dette nå så håper jeg folk tar ansvar og følger de reglene som gjelder i elven og bidrar til å ta vare på elven. Elven er ikke utømmelig for fisk, så det å ta noen gode valg av hva man tar med seg av fisk er lurt. Jeg har pratet mye med oppsynene i elven og de har et meget godt syn på hvordan dem ønsker elven skal være og gode tankeganger.

Jeg har fått fisket denne elven på både lav og høy vannstand denne sesongen. Det har vært ganske bra med fisk på elven og ikke minst så var det noen virkelige store og flotte fisker å se litt tidlig.

En kamerat av meg, Magnus Riksfjord var med en liten tur, men da var vi uheldige med vannføringen. Regnet kom dagen etter vi dro hjem. Det som er litt moro er at det er Magnus som tok med meg til denne elven da jeg var liten, og den opplevelsen jeg fikk den gangen da dem fikk flere gromme sjøørreter på en dag satte sine spor..

USKEDALSELVA var jo en gang i tiden en fantastisk elv for å fiske sjøørret. Jeg har dessverre ikke opplevd det selv, men blir stadig fortalt hvor mye sjøørret det var. Noen ganger sto det store flak med sjøørret i munningen så bunnen på elven var vanskelig å se.

Nå i dag er det laksen som regjerer, men stadig flere sjøørreter blir tatt. Det er gledelig å se at det er fangst av begge deler.

Jeg liker selv å fiske laks på dagen her for så å gå etter sjøørreten om natten. Gjerne da på litt lavere vannføring. Laks blir det som bifangst noen ganger på lettere utstyr om natten, men det er jo bare ekstra artig.

Dette er en elv som er avhengig av vannføring for at den skal kunne fiskes bra. Det er muligheter på lav vannføring, men jeg synes elven burde blitt begrenset eller stengt litt kjappere når vannføringen blir for lav. Litt mye «grise» fiske som foregår her, men dette er et kjent problem og de rette folka prøver å følge ekstra godt med.

 

 

 

 

 

Årets største til nå for min del er en flott nygått laks på ca 4,5 – 5 kg. Den tok på en av mine favoritt plasser i elven og på samme flue som jeg så og si bruker 90% av tiden der. Kanskje ikke så rart at det er den jeg får mest på.. hehe, men jeg liker å tro at den fisker slik jeg ønsker og det tror jeg den gjør ettersom den har kroket en del laks der med årene. Trua er viktig.

Ellers har det ikke vært veldig sprekt fiske for min del. Mistet et par flotte lakser og sett fin fisk, men ikke noe skikkelig klaff ennå. Jeg pleier å ha litt magisk fiske et par ganger der hver sesong, så jeg gleder meg til å se om det er tilfelle i år også.

Vi har akkurat kommet oss inn i måneden juli. En måned som er en flott tid for laksefiske. Jeg må si det er ganske deilig å vite at det er en stund igjen av årets sesong og at det kanskje skal komme noen herlige opplevelser man kan leve på igjennom vinteren frem til neste års eventyr starter opp igjen.

Ønsker dere alle en fortsatt god sesong. Skitt fiske

Ole Martin Gilbu

 

 

 

 

spacer

Leave a reply