Sjøørretfiske Møn, Danmark – Tilbake til klippene

For en følelse det er når man står å pakker kvelden før avreise til en fisketur man har gledet seg til i flere måneder. Det er alltid mye glede og forhåpninger som tar tankene før en slik tur. Rett og slett en deilig følelse.

AVREISE DAG, Torsdag

Det begynner å bli en del turer ned til Møn nå og det har vært med nye folk på samtlige turer med unntak av en tur der jeg tok med kone og unger. På denne turen ble Mikael Blomberg og Vegard Rindal med som også var med ned på årets første tur i våres. I tillegg ble Bas Sila og Martin Folden med som besøkte Møn for første gang.

Båten fra Larvik til Hirtshals gikk torsdag klokken 17:30 og fraktes oss til Hirtshals på 3t 45 min. Tiden på båten blir som alltid brukt til å prøve å presse i seg mest mulig mat og dessert på buffeen på kortest mulig tid før man sitter å prater fiske.

Båten ankom Hirtshals klokken 22:15 og bilturen nedover mot Møn kunne starte.

50 mil senere krysser man bruen og er på plass på den fantastiske øya Møn.

Klokken hadde blitt 04:30 da vi kom frem. En fantastisk stjernehimmel var det første som tok pusten av meg da jeg gikk ut av bilen. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt skikkelig kamerautstyr og fikk fotografert dette, men følger dere den kommende linken og ser på den lille filmen der så får man kanskje en følelse av synet. http://www.moensklintresort.dk/dark-sky-moen/

Det var kaldt i luften med ca 8 grader ute. Vi begynte å kle på oss vadeutstyr og rigge fiskeutstyr med en gang vi kom frem. Planen var å få med oss soloppgangen og fiske oss inn i lyset nedenfor klippene før vi dro til huset jeg hadde leid. Til de av dere som lurer på hvor jeg pleier å leie overnatting på Møn så kan man se dette her http://www.moensklintresort.dk/fiskerhuset-ved-soe-og-med-egen-baad/

MORGENØKTEN OG DAG 1, Fredag

Soloppgangen var magisk og alle 5 fisket effektivt over områdene fra det lysnet. Forholdene var ok, men veldig høyt vann og en del drivene ålegress. Ingen av oss var borti noe fisk på morgenfisket, men fy å deilig det var å være tilbake.

Vi gikk opp til bilen og fikk hentet nøkkel til huset for å legge fra oss diverse før vi dro videre til en annen plass.

Farget vann, men sikt. Mye ålegress også her, men var fiskbart. Vi delt oss opp der to gikk til venstre og tre til høyre.

Etter noen timers fiske møtes vi igjen og Bas smilte ekstra bredt. Han hadde på en kort periode fått 3 sjøørret. 1,8 – 1,8 og 2,1 kg. En god start for Bas på sitt første Møn besøk. Merket jeg ble ganske glad. Man håper jo alltid på at dem man har med seg på tur og som man har fortalt mye om fisket her nede til får gode opplevelser.

Vi ble enige om å dra videre til et nytt område. Også her delte vi oss opp. Vegard ble med meg på en lang gå tur. Forholdene var de samme, men det hadde skyet litt til. Solen glimtet frem i ny og ne.

Etter et par timers fiske fikk jeg melding fra Mikael at Martin hadde fått noen små og at han selv hadde fått en på 1,8 kg.

Da hadde jeg og Vegard nesten fisket oss helt tilbake til der vi dro fra tidligere på dagen. Jeg så et par store fisker vise seg. Litt utenfor kastehold, men dem var her. Fisker på 3 + som hopper slik gjør det bare ennå råere å fiske.

Etter en stund uten at vi merket noe så sugde det seg plutselig på den lille grønne vaskebjørnen. Ikke av de største her nede, men en flott sjøørret som fikk svømme videre.

Vi begynte å fiske oss oppover mot de andre igjen etter denne fisken. Større fisker viste seg i ny og ne langt utpå. Vegard opplevde at en stor sjøørret hoppet og landet på fluelina hans. Ikke så mye drag i fisket til nå, men noe var det.

Klokka går fort når man har det gøy og i hvert fall når man forflytter seg en del, men min egen erfaring er å forflytte seg mye her nede til man finner «lommer» i de forholdene som er. Ved veldig farget vann og høyt vann med mye drivende ålegress så har jeg alltid funnet små områder der vannet har vært litt klarere og som har levert bra fiske. Så derfor ble det en kjapp tur på butikken for påfyll av mat før vi dro til en ny plass.

Tok ikke lange tiden før Mikael dro på fin fisk som dessverre gikk av. Ble anslått til en fisk nærmere 4er grensa. Fikk selv et par mindre fisker.

Siste kastene for dagen mistet jeg en større fisk utpå. Også dette en stor fisk.

Kvelden kom litt for fort, men kanskje like greit da alle var ekstremt slitne etter å ha døgnet en natt og vært aktive langs kysten hele dagen. Uansett så var humøret på topp for alle sammen. Kvelden ble avsluttet med pizza og MYE fiskeprat før en etter en av oss sloknet.

DAG 2, Lørdag

Samtlige av oss hadde satt på vekkeklokke til klokken 05:00. Jeg hadde selv sovnet på sofaen og våknet av Bas som kom inn i stua. Så jo at det var lyst ute og forstod at klokken var mer enn 05:00. Klokken var faktisk blitt 08:00, men jeg tror det var helt greit å få den hvilen vi trengte.

En digg frokost før vi alle var supergira etter å komme i gang.

Forholdene på dagens første plass var bra, med lett farget vann og lite vind. Temperaturen ute var også litt høyere.

Jeg kjørte på med samme oppsett som dagen før. Fast Intermediate med en 12` ferdig tapert fortom ut i 0,28mm med en meter spiss på 0,26. En size 6 grønn vaskebjørn i enden.

Vegard, Bas og Martin ble igjen i området nær bilen. Jeg og Mikael gikk et stykke til et område litt nærmere trappene som fører opp til GeoCenteret.

Jeg stoppet ved noen store steiner som lå spredd et stykke utover. Mikael gikk videre til en lignende plass, men med et lite rev utenfor.

Tok ikke lange tiden før Mikael får på fisk. Jeg løper bort til han, men han mister den da jeg kom frem. Også dette var en stor fisk. Kjipt, men en stor del av «gamet» å miste litt fisk. Er bare så typisk at det som regel er de største.

Så var det min tur. Jeg gikk forbi Mikael til en plass jeg har fisket før. Ikke fått fisk der før, men lett å se for en sjøørretfisker at det er en grom plass. Det handler om å treffe når fisken er der og det var den.

Jeg vadet meg til dem ytterste steinene og la flua ut mot en stor stein. Små kjappe inntrekk, med mye daletid. Så flyr lina ut av hånden min. Kroker ikke, men skvatt fikk den meg til å gjøre, Et nytt kast og da kroker det. Så sprek og så deilig.. Er ikke rart vi digger dette her.

De neste kastene så blir det en til i samme størrelse og mister et par. Det er ganske moro når man treffer slik. Når man vader seg ut til en plass man har så troen på og tankene sier at du bare må fiske av sånn og sånn.

Vegard, Bas og Martin var på vei oppover i retning oss, så jeg og Mikael satte kursen mot dem. Martin tok en pause og vi andre fisket oss utover et rev. Etter 4 kast så biter det på hos meg.

 

En bra start på dagen med flere fine sjøørreter. Vi møtte på en danske som hadde fått 5 stk på et rev lenger bortenfor oss og en tysker som kom bærende på en flott sjøørret.

Vi storkoset oss med bra fart i fisket og fine forhold. Nå hadde alle i gruppa fått fisk og klokken hadde passert 12. Tid for litt mat før vi dro til det området vi hadde planlagt å bruke resten av dagen ved.

Etter litt mat og drikke ble det en gå tur ned til området nedenfor klippene igjen. Til det området jeg har fått mest fisk hver gang jeg har vært her på Møn. På akkurat den plassen jeg fikk 3 sjøørreter på mellom 3,2 – 3,7 kg på 3 kast i våres. Så jeg må innrømme at det har blitt en liten favoritt plass når jeg er her.

Men først hadde jeg en avtale med en som intervjuet meg og tok noen bilder til en kommende artikkel i et fiskemagasin. Derfor dro noen av de andre ned på forhånd.

På veien til fiskeplassen møtte vi på Ken og en gjeng fiskere. Ken er en som kjenner dette området meget bra etter årevis av erfaring fra området. Han kan leies inn som guide om dere finner ut at dere vil besøke Møn. Det er en stor fordel med en guide som kan gi råd og tips om alt fra fiskeplass, hvordan fiske av fiskeplassen til andre viktig ting. Guider gir enn aldri fangstgarantier, men er med på å øke sjansene betraktelig. Trenger du guide på Møn så sjekk ut her http://www.moenfiskeguide.dk/

Vi fikk dessverre ikke pratet noe særlig denne gangen da vi måtte forte oss bort til dem andre med maten vi hadde i sekken.

De hadde ikke fått noe til nå, men det løsnet litt i takt med kvelden som kom sigende.

Mikael og jeg vadet oss så langt vi kom ut på revet. Veldig farget vann, men det var sikt. Vet jo at det er fullt fiskbart slik, men for dem som ikke er vandt til det så kan det jo være litt nedtur. De andre slappet av med litt bålkos.

Så var det tid for flex igjen. Mikael får på en fisk på maks kastelengde. Fisken tar på daletid, etter et par inntrekk.

Mikael var i farta nå. Ene fisken etter den andre. De andre ble aktive nå og alle fisket ganske bra.

Vi tok en pause inne ved bålet en stund før Mikael skal gå ut på revet igjen, men Mikael har fisket sjøørret før så han vet at man ikke skal gå rett ut før man fisker av området fra helt inntil land, langs land begge sider og utover. Tror ikke det var mange kastene helt inne ved land mellom steinene at det beit på en sjøørret. Den så større ut. Hele gjengen gikk bort til han og stemningen var på topp. Det er alltid så moro å se andre glede seg over andre sine fangster. Martin ropte flere ganger at han ville håve og det skulle han jo selvfølgelig få lov til.

En nydelig farget sjøørret som viste litt over 3 kg i håven. Også denne fikk selvfølgelig svømme tilbake. Den tok en liten mørk/naturell reke variant tett mot land i veldig farget vann.

Mørket kom sigende fort og vi pakket sammen for å begynne på gå turen opp til huset.

I huset kokkelerte Mr.Blomberg frem en digg biff middag med tilbehør og kvelden ble avsluttet på en fantastisk måte. Mange sjøørreter i håven i dag, flere mistet og mye moro er dagens rapport.

DAG 3 – SISTE KASTENE FØR HJEMREISEN

Æsj… Dagen hadde kommet da vi skulle pakke, vaske huset og vende snuta hjemover igjen, men vi måtte jo prøve litt før avreise.

Forholdene denne dagen var kjipe. Store dønninger og en haug av ålegress i vannet. Vi dro til en av de plassene som leverte bra med fisk dagen før. Tok ikke så lange tiden før Mikael og Martin fikk en flott fisk hver. Der jeg og Vegard stoppet å fisket var det et eget hav med ålegress og fikk så mye av det at jeg lett kunne gjort meg rik på å starte en salatbar.

En flott avslutning på et par flotte dager på Møn. Det ble totalt 30 sjøørret. Noen undermålere, men mye fin fisk. Fem over 2 kg og en over 3. I tillegg mistet jeg og Mikael en stor hver.

Jeg har sikkert skrevet og sagt dette før, men sliter ikke så veldig med å si det en gang til.. MØN ER EN FANTASTISK PLASS.

Jeg er veldig glad for at gutta som var med fikk en flott tur. Jeg har det alltid gøy på fisketurer og noen husker man bedre enn andre. Dette var en av de turene jeg vil huske litt ekstra godt ettersom det var mange flotte natur og fiske opplevelser å ta med seg videre.

En ting jeg også kommer til å huske og som gjør at jeg ikke kommer til å be med meg denne gjengen ned hit en gang til er da vi skulle hjem. Jeg nektet å dra fra Møns Klint Resort, men tror dere ikke jaggu de prøvde å dra meg med inn i bilen med makt… 😀  hehe litt moro må vi vel ha.

Høstens første tur til Møn er over og jeg sitter nå hjemme i stua mi i Kragerø og vet at jeg snart skal ned en liten tur igjen, Når det blir vet jeg ikke ennå, men at jeg går langs kysten av Møn igjen før julen ringer inn.. ja det er jeg 100% sikker på skjer.

Har dere lyst å se noen glimt fra turen ?? Sjekk ut her

Skitt fiske folkens

Ole Martin Gilbu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spacer

Leave a reply