Sjøørretfiske – Fine turer langs kysten

Livet langs kysten går sin gang og lidenskapen for sjøørretfiske blir stadig holdt vedlike. Den siste tidens fiske har vært veldig variabelt, men som alltid så leverer naturen noen fantastiske forestillinger i form av flotte solnedganger, dyreliv og ikke minst fargespill. Livet langs kysten byr på utrolig mye og roen man kan finne sammen med den friske sjøluften er rett og slett helt digg. Jeg har nok skrevet dette flere ganger før, men fy å deilig det er å pakke fiskeutstyret og sekken med litt varm drikke/ mat, og sette seg i bilen med kysten, sjøørretfiske og naturopplevelser som mål.

Foto: Slike øyeblikk nytes maksimalt

 

DEN SISTE TIDENS FISKE

Som jeg skrev så har fisket vært ganske variabelt. Det har vært mye sjøørret å få, men ganske lav gjennomsnittsvekt kontra for eksempel i samme tid i fjor. Vanntemperaturen har ligget litt høyere enn samme tiden i fjor på de områdene jeg bruker mest tid på. Samme tid i fjor var det mye fin fisk å få, men jeg tror dette tar seg opp fra dags dato og utover. Det vil tiden vise, kysten nytes uansett.

Foto: En av flere større sjøørreter fra november i fjor

 

Det virker som det er en del sild i fjordene her nå og flere av fiskene jeg har fått har hatt sild i munnen. Så liv har det vært, men de største fiskene har ikke vilt vært med inn til håven. Alltid dritt å skrive om fisk man mister for de er jo alltid størst hehe. Det lærte jeg allerede som guttunge av faren min at de som datt av, ja de var de største. Gjerne større enn stor også. Sitter å flirer litt her nå for det er faktisk noe i det. Uansett så klaffer det noen ganger, mens andre ganger går det ikke veien. Slik er gamet.

Jeg bruker mye tid i områder uttaskjærs i diverse bukter. I tiden utover nå liker jeg meg ekstra godt i de litt avskjermede buktene der det kommer litt smale renner inn. Jeg fisker selvfølgelig ikke bare uttaskjærs på denne årstiden selv om jeg trives best der, men fisker også av områder innover i fjordene hvor jeg vet det kan levere mye fin fisk.

Jeg skal sette meg ned å oppdatere nettsiden med litt info om mine fiskeplasser, tankeganger med mer nå i nær fremtid. Da kan man lese mer der når det kommer, men deler litt fra en plass her nå hvor jeg pleier å bruke en del tid i november/ desember.

Bilder over gir dere glimt over en plass jeg bruker mye tid. Kanskje en plass mange ikke forbinder med en god sjøørretplass utover i disse kalde tidene ettersom det er ganske åpent ut mot havet,  men det er en grunn jeg reiser et stykke fra der jeg bor og ut i disse områdene. Dette er for øvrig ikke en plass man kan forvente å plukke mange sjøørret, men noe er det og fiskene man får her er som regel ganske så flotte. Dette med fiskeplasser og hvor det er bra i de ulike årstidene varier jo stort ut i fra hvor i landet man befinner seg, men jeg skriver generelt om fiskeområdene rundt der jeg bor og er fra.

Punkt 1.

Som alltid så fisker jeg av helt kloss med land. Tuppen her gjør at jeg kan fiske av i en stor vifteform og dekke et bra område. Området fra dette punktet til nr 2 er litt dypere så når vanntemperaturen synker en del så fisker jeg av dette området ganske dypt med rolige inntrekk og mye daletid. Inne i hjørnet her samler det seg litt fisk i de kaldeste månedene. Ålegress i de dypeste partiene her.

Punkt 2.

Denne plassen har jeg fått alle fiskene mine når jeg har kastet langs med land mot neste tupp- Også her fisker jeg av dypere som på punkt 1.

Punkt 3.

Her sniker jeg meg ofte ut og legger noen kast innover i den avlange spissen. Ofte har sjøørreten tatt helt inni hjørnet. Også ut mot skjæret på tuppen leverer bra. Litt ovenfor punkt 3 er en av de beste plassene i hele området og særlig når det er litt fart i vannet utenfra. Her strømmer det godt inn i åpningene og mellom skjærene. Meget fin dybde hvor man kan fiske av rolig og mye daletid i strømmen. På bilder under ser dere en flott sjøørret tatt på denne plassen

 

Punkt 5.

Før jeg vader meg ut på skjæret så fisker jeg av der man vader over og langs begge kantene. Det er ganske grunt mellom land og skjæret her, men det spiller ingen rolle. Fisker alltid av før jeg går over og det har lønt seg noen ganger. Jeg har nevnt det mange ganger før, men nevner det igjen , fisk alltid av plasser før man vader rett ut eller går til kantene.

Når jeg er ute på skjæret ved punkt 5 fisker jeg selvfølgelig av rundt hele skjæret, men oftest tar fiskene ytterst i kantene av den mørke og lyse bunnen. De største fiskene jeg har fått her ute har jeg tatt nettopp her. Her er det litt grunnere og jeg setter gjerne opp farten på inntrekket. Selv ved svært lav vanntemperatur så legger jeg stangen under armen og trekker inn med begge hender. Som nevnt før er variasjon på inntrekkene viktig uansett årstid.

Punkt 6,7 og 8

Her fisker jeg helt vanlig av i vifteform og dekker så mye som mulig. Sjeldent fått fisk der, men fisker alltid over.

Dette var bare litt enkel info om hvordan jeg fisker av et område jeg skal skrive litt mer fra den neste tiden. Det blir flere turer ut hit noe jeg gleder meg mye til.

Som sagt så skal jeg dele mer av mine fiskeområder og tankegang når jeg er rundt å fisker sjøørret på egne sider på nettsiden i nær fremtid.

 

Så litt tilbake til siste tidens fiske. For noen dager siden var jeg en tur oppe hos Magnus RIksfjord for å fiske litt sammen. Ikke så ofte vi får fisket sammen så når mulighetene byr seg tar jeg alltid en tur. Magnus hadde besøk av to kule og hyggelige fiskere fra Stavanger som skulle tilbringe helgen med sjøørretfiske. Morten og Christer.

Foto: Magnus, Morten og Christer

 

Det ble en knall flott dag langs kysten selv om sjøørretene ikke var i farta. Mads fikk en flott en på ca 1,5 kg, men ellers var det smått.

Foto: 3 gode venner

 

Uansett var det hyggelig å bli kjent med to nye fiskere med samme lidenskap. For jeg la fort merke til at lidenskapen for sjøørretfiske var sterk der i gården også. Vi ses nok snart igjen Morten og Christer.

Ellers har dagene gått sin gang langs kysten. Fluevalgene denne årstiden varierer mye, men et par favoritter har jo jeg også som alle andre. Speykutlingen, Jiggy og diverse lopper. Ja en og annen reke også hehe. Som jeg ofte sier så fisker jeg med det jeg har trua på den plassen jeg er ut ifra de værforholdene som er den dagen. Jeg tilpasser meg hele tiden.

Jeg hadde en god dag med flere fine sjøørret i håven for noen dager siden. Jeg fisket over et større område med diverse fluer uten resultat, før jeg tok på en size 4 Vaskebjørn i enden.  Jo da, helt sikkert tilfeldig, men min tro på at jeg gjorde et godt valg er litt viktigere enn noe annet og det ga resultater. Samtlige fisker ble tatt på denne. Jeg prøvde kobberbassen på et par vakende fisker uten resultat. Så på med bjørnen igjen og plukket to sjøørret til.

Det jeg prøver å formidle er at noen ganger spiller fluevalget en viktig rolle, mens andre ganger tar sjøørretene det de kommer over. Da handler det mest om å finne dem. Jeg står bom fast på mine egne tanker som jeg liker å stole på. Det at bevegelse på flua, variasjon på intrekk og til tider størrelsene på fluene er viktigere enn farger og utseende.

Men så har det seg slik at fluer, fluebinding med mer er en stor del av den totale pakken fluefiske. Jeg digger å ha velfylte fluebokser med fine fluer, men de fluene skal være fine i mine øyne med tanke på å fiske rikitg. Jeg ser så mye flotte fluer og fiskefangere som legges ut på diverse sider på FB og jeg storkoser meg hver gang. Det er jo så moro og igjen så er alt vi driver med et viktig ledd i hele vår herlige lidenskap.

Nå skal det fiskes fremover og nye herlige naturopplevelser skal nytes. Det eneste som gjør meg til en mindre lykkelig mann for tiden er at frua mi har bestilt overnatting i Ullared. Med andre ord jeg må ned til dette galskapet igjen og verst av alt er at kysten ute ved Varberg som bare ligger 30 minutter unna er fredet for sjøørretfiske nå. Ja da jeg vet om et par stykker som sitter å ler nå.

Så derfor blir det mange turer ut langs kysten de neste dagene som bidrar til å glemme hva som kommer for et øyeblikk. Nyt sjøørretfiske med alt det gir folkens.

SKITT FISKE

Foto: Lidenskapen er stor – Ekte fiskeglede skal deles

 

spacer

Leave a reply