Sjøørretfiske Møn – Februar 2020- Årets første tur til DK

Årets første tur til Danmark ble tidligere enn planlagt i år. Mye av grunnen til det er den milde vinteren som har vært. I tillegg ble fristelsen for stor til å komme seg bort på fisketur igjen.

Tommy Solberg og Bas Sila ble med til Møn denne gangen. Begge to har vært med tidligere. Tommy har i tillegg laget en artikkel om mitt fiske, og sjøørretfiske på Møn generelt. Denne artikkelen finner man i årets første utgave av bladet Alt Om Fiske.

Tommy var med på turen i oktober 2019 da vi to hadde et helt rått fiske.

SÅ over til denne turen.

DET BLE EN VARIERT OG UTFORDRENDE TUR

Foto: Endelig «hjemme» igjen

Vi ankom øya Møn mandagskveld. Der ventet et hus vi hadde leid av Camp Møns Klint.

Geddesøhuset er et koselig og fint hus med sine fantastiske omgivelser og beliggenhet.

Lurer du på overnatting eller er ute etter mer info, sjekk ut http://www.campmoensklint.dk

Foto: Geddesøhuset Camp Møns Klint

Som alltid når vi kommer frem så er det klargjøring av utstyr for dagen etter.

Vi rigger ofte litt forskjellig, men det går som oftest i 9 – 9,6 #7 med Intermediate/ Fast Intermediate liner. Fortommer varierer en del ut i fra vind og fluevalg så går ikke inn på det nå, men husk for all del å ikke fisk med for tynn fortom. Vi er i storørretens rike.

Foto: Tommy stjeler fluer

FISKEOMRÅDER FØRSTE DAGEN

Værforholdene vi fikk var svært så variable. Det byttet fra regn til sol stadig vekk. En ting som var ganske stabilt var den kraftige vinden fra vest/ sørvest. Fiskeområdene ble jo da selvfølgelig valgt ut i fra disse forholdene.

Foto: Første møte med klippene i 2020

Årets første møte med klippene var som alltid ganske deilig. Vi fisket ikke nedenfor klippene, men jeg kunne spotte bort på dem.

Vi fisket over et lengre strekk uten tegn til fisk. Vanntemperaturen lå på rundt 5,5 med fine fiskeforhold.

Etter en stund forflyttet vi oss til et annet område.

Foto: Bas fikk en rett utenfor steinene her

Neste plass var det en del mer urolig vann. Her tok det ikke lange tiden før Bas dro på en fisk tett på land. Ikke store fisken, men litt bøy i klinga ble det. Vi fisket også her over et lengre strekk uten mer tegn til fisk.

Tiden går fort og ved 17 tiden avsluttet vi fisket. Da ventet huset på oss og med Bas som er kokk lå det til rette for en god middag utover kvelden og mye fiskeprat. Må jo skryte litt av Bas å si at maten smakte helt nydelig. Flink kokk.

Foto: Bas i gang med matlaging.

NESTE DAG – NYE OMRÅDER

Dag 2 valgte vi å dra å utforske nye plasser vekk fra øya Møn. Vi dro i retning Faxe bugt. Nå er det slik at jeg ikke har planer om å dempe mitt fiske på Møn, men det å utforske og lære seg litt nye fiskeområder er alltid både spennende og moro.

VI hadde sett oss ut et par plasser på kart, særlig et par rev som så spennende ut. Her kunne vi vade langt utover og fikk fisket effektivt i alle retninger.

Jeg og Tommy tok hvert vårt rev mens Bas gikk å fisket av «lommene» inne blant steinene langs ved land.

Vi fisket ganske lenge, da plutselig Tommy får på en større fisk tett inntil beina sine. 3++ GARANTERT kunne han nevne. A så kjipt, men en ting er sikkert og det er at dette er en stor del av gamet. Jeg har selv mistet mange store fisker i Danmark. Vi skriver ikke mer om dette, det jeg kan si er at slike hendelser gir blod på tann.

Foto: Jakten på sjøørreten fortsatte…

JAKTEN DEN FORTSATTE…

På vei tilbake til et fiskeområde rett ved der vi parkerte bilen møtte vi på en danske som svært så villig delte gode tips om fiskeområdet sammen med mange andre fiskeplasser. Jeg må si det at de danskene jeg har møtt på mine fisketurer i Danmark alltid har gitt fra seg masse info. Det settes så pris på, og er for meg et viktig tegn på at vi fiskere liker å dele lidenskapen vår med hverandre. Det å hjelpe hverandre og ikke minst unne hverandre fiskegleder.

Etter tipsene vi fikk så måtte vi jo prøve, og det tok ikke lange tiden før jeg fikk et par sjøørreter. Ikke av de store, men her var det fisk.

Det var mye stingsild å se inne blant steinene og tangklasene. Stort grunt parti med noen dype lommer og mye store steiner som lå spredd utover. Giftig plass som jeg gleder meg til å besøke igjen.

Foto: Gul Vaskebjørn er PR kåt, eller er det flueboksen som er det ? Vakkert lakkert av Eugen Vegger.

Dessverre gikk tiden fra oss. Da vi skulle hjem så klarte jeg å legge fra meg jakka inn i bilen og lukket igjen bakluka. Ikke visse jeg at nøkkelen til bilen lå igjen i jakka, og ennå bedre visste ikke jeg at bilen låste seg.

YEs.. Der sto vi. Tommy og Bas i full latterkrampe, mens jeg sto der litt forvirra, men mest ganske så forbanna.

Da var det bare å få tak i hjelp, noe som skulle vise seg å ta sin tid. Mørket kom og etter et par timer så kom hjelpen. Det skulle vise seg å ikke bli så enkelt å få opp dørene, eller fiske tak i jakken. Det ble da besluttet at ruten måtte knuses for at vi skulle få kommet oss videre.

Bergningsfyren måket til vinduet noen ganger uten hell. Han byttet til en større slegge og fikk dundret den gjennom ruta. Ja da, glasskår over alt inne i bilen. Uten å si noe mer om dette så ble dette avslutningen på denne dagen.

SISTE DAGEN

Så kom siste dagen av turen. Denne dagen begynte med regn og ennå sterkere vind som hadde dreid mer over til sør. Denne dagen var det veldig høyt vann.

Tommy hadde smerter i kastearmen så han ble igjen i huset denne dagen. Jeg og Bas dro til en plass på Møn jeg ikke har fisket så mye, men fått fisk hver gang jeg har fisket over. Grunn til at vi valgte denne plassen var jo også for at her ville det være le for den sterke vinden.

Det sto en del fiskere i området her, men jeg snek meg forbi dem et stykke lenger opp til det området jeg har hatt best fiske.

Jeg valgte å ikke vade noe særlig, men kun gå å kaste langs med land inne på svært grunt vann med høy fart på inntrekket. Det tok ikke lange tiden før jeg hadde kontakt med fisk. Like fort var den av.

Så noen kast etterpå så strammet det seg. Endelig fisk og det virket først som en fin en. Det skulle vise seg å være en fin fisk, men det var en fisk som hadde gjort sitt i en Å et eller annet sted.

Kjapt bilde i vannet før den fikk svømme tilbake til sine jaktmarker på Møn.

Etter denne så fisket vi videre på plassen i rundt 2 timer før vi ga oss for dagen.

Fisket denne gangen ble det dårligste jeg har opplevd på Møn om man ser bort i fra den ene påsken jeg var der da været gjorde det helt ufiskbart rundt nesten hele øya. Det spiller veldig liten rolle for meg ettersom dette er noe man garantert vil oppleve tilt tider.

Som jeg ofte har skrevet før så kan man ikke reise til Danmark å forvente å plukke fisk. Årstid, vanntemperaturer, værforhold med mer spiller en stor rolle.

Som jeg skrev i det forrige innlegget mitt her på bloggen :

Hvordan fisket blir på turen vi skal på nå vet man aldri. Mitt reisefølge har aldri reist ned til Møn der vi har forventet å plukke mye fisk. Er det en ting vi både vet, og som vi takler bra, så er det nettopp det at vi vet vi kan bomme. Vi vet vi kan ha lengre perioder uten tegn til fisk, men vi vet også at det snur fort og at vi plutselig kan ha et helt annet fiske. Værforholdene spiller en viktig rolle, men også erfaringer innenfor selve fisket, erfaringer innenfor de tankegangene rundt det å lete opp fisk og ikke minst den tålmodigheten et slikt sjøørretfiske kan kreve til tider.

For meg skal sjøørretfiske være litt utfordrende og kreve litt av deg. Belønningen man ofte kan få ved å stå på, og det å stole på tankegangene sine er rett og slett deilig til tider.

Jeg kan bare si det at jeg er svært takknemlig for det eventyrlige fisket jeg har fått oppleve på Møn til tider de turene jeg har hatt til denne øya. Så at det ble en tur nå der fisket var dårlig spiller ingen rolle.

Vi kan se tilbake på en flott tur med utfordringer og masse moro. Det verste av alt var når jeg hadde sluppet av Tommy i Tønsberg og Bas i Sandefjord så datt hele bakre del av eksosanlegget på bilen av rett utenfor Larvik. Resten av turen hjem ventet jeg bare på at hjulene skulle falle av, men heldigvis kom jeg meg hjem til min bakgård Kragerø igjen.

Årets første tur til Møn er over og nye historier er blitt skrevet inn i min Møn bok. Jeg kan nesten ikke vente på å reise tilbake til den plassen jeg virkelig finner fred og lever ut min lidenskap for sjøørretfiske fullt ut.

Takk til Camp Møns Klint for nok et fantastisk opphold og takk til alle dere danske fiskere vi møter som tar seg tid til en prat.

Vi sees ved kysten. K&B

NYE HARDY MTX-S ble brukt disse dagene i Danmark. Les mer om den her på Skitt Fiske sine sider https://track.adtraction.com/t/t?a=1301793022&as=1331269265&t=2&tk=1&url=https://www.skittfiske.no/hardy/217550/hardy-ultralite-mtx-s-reel–hash-7-8-9

Foto: Hardy Mtx-s

spacer

Leave a reply