Laksefiske 2022 – Nærøydalselva

Kalenderen viser midten av august, noe som betyr at årets laksefiske nærmer seg slutten i mange elver. Selv om det er muligheter for å fiske laks i noen elver en stund til, er det for mange naturlig å gi seg for sesongen når august er historie. Slik er det oftest for min del. Når det er nevnt så kan jeg telle årets turer etter laks på en hånd. Det betyr at jeg kommer til å dra på et par turer i september om forholdene tillater det.

MIN SESONG FREM TIL NÅ

Som jeg skriver ovenfor kan jeg telle mine fisketurer etter laksen på en hånd i år. En tur i Nidelva, Bjerkreim, Nærøydalselva, og to korte turer i Lygna. De av dere som kjenner til min lidenskap for laksefiske lurer sikkert nå på om noe er galt. Årsaken er så enkel at i år hadde jeg bestemt meg for å ikke reise land og strand for å fiske. Denne sommeren skulle jeg holde meg på hjemmebane, nemlig sørlandet. Denne landsdelen med alle sine folkelige og flotte elver. Dessverre ville værgudene ikke by opp til noe dans med regn.

Lav vannstand i elvene i sør er rett og slett grunnen til at annet fiske har blitt prioritert.

Nærøydalselva, utsikt mot Hellehølen

En elv som får besøk år etter år er Nærøydalselva. Det blir aldri et år uten å besøke denne elven minst en gang i løpet av sesongen.

Denne gangen var det familietur som var hovedfokuset når vi besøkte Gudvangen. Det betyr ikke at jeg lar fiskeutstyret ligge igjen i bilen, tvert i mot.

Utsikt fra Gudvangen Camping

NÆRØYDALSELVA 2022

På vei oppover mot Sogn ble regnværet kraftigere og det skulle vise seg at disse to dagene i Gudvangen skulle gi mer enn nok vann i elva.

Jeg har så lenge jeg kan huske fisket i denne elva på alle slags mulige forhold. Ved lav vannstand med klart vann er det et helt annet fiske som må til for å lure både laks og sjøørret. Lav vannføring er faktisk noe av det mest artige fiske ettersom man må både bruke erfaringer, men også ha en stor dose tålmodighet. Ved forhold som vi traff på denne turen med mye vann, da forandrer alt seg. Dette er faktisk noe av det kuleste med laks & sjøørretfiske i elv. Det at forholdene skifter og man som fisker stadig må legge om taktikk og tankegang.

Bitevillige laks og sjøørret på alle mine «faste» plasser.

Elven steg til meget høy vannføring på kort tid. Ofte blir det mye farge i vannet som kommer fra Jordalselvi som renner ut i Nærøydalselva lenger opp i dalen. Denne fargen i elven varer ikke så lenge før det klarner opp litt. Fra det øyeblikket vannet begynner å klarne er det som regel svært godt fiske.

Foto: Støa

Når vannet var på sitt høyeste og mørkeste dominerte sjøørreten helt kloss ved land. En av mine favoritt plasser i denne elva er Støa. Her er det noen spotter som alltid leverer. Det var ingen unntak denne gangen heller. På kort tid ble det sjøørreter på både meg og faren min, og vi mistet flere.

Største sjøørret ble en natt/morgenfisk for min del på nærmere 4 kg. Denne ble tatt på en sunray med oppsett flyt/synk6. Det ble ikke bilde av denne fisken før den fikk svømme videre, men den var i topp kondisjon. Ikke minst, den var vakker som alle sjøørreter er.

Faren min og jeg beholdt hver vår sjøørret på denne turen, en på 1,7 kg som grunneieren Lene fikk, mens Berit, familie på gården fikk en på drøye 2 kg som faren min fikk. Innenfor regelverket skal man passe på både minstemål, men også maksmål som det er i denne elven. I tillegg er det strenge kvoteregler, noe jeg alltid har støttet her. Mye av det gode fisket vi har i denne elven er nettopp fordi man har tankeganger som blant annet går på dette med bevaring for fremtiden, men også en levende dal og elv med fiskere langs bredden.

Foto: Utsikten fra Nyhølen

Utenom sjøørret ble det også laks. Støa leverte også her, med både mellom og storlaks.

Nærøydalselva med sine helt fantastiske omgivelser og til tider svært artige fiske, gjør den totale opplevelsen av å fiske i denne elven unik. Jeg har jo et forhold til denne elven fra barndommen der jeg har vært så heldig å få fiske år etter år. Store opplevelser både alene, sammen med fiskekompiser og ikke minst sammen med faren min. Når det er nevnt så er det først i år, på denne turen at jeg fikk en liten drøm oppfylt. Hele min familie var samlet nede ved elven. En elv og en plass man har en slik tilhørighet til, og i tillegg kan ha sine nærmeste rundt seg når man bedriver sin store lidenskap, ja det overgår faktisk alle fangstene.

Foto: Ada
Foto: Ada og Tine

KORT OPPSUMMERT

Nærøydalselva leverte også i år. Flere laks og sjøørret ble fanget, flere mistet. Opplevelsen av å komme tilbake er det lite å si på. Vertskapet Lene & Roger på Gudvangen Camping er alltid like bra. Alt i alt en fantastisk tur «hjem».

Når det er nevnt så er det to ting jeg vil nevne. En ting liker jeg veldig godt. Det åpner seg nemlig stadig mer opp for muligheter å fiske på plassene jeg fisker. I mange år har jeg nevnt hvor viktig det er for meg at flere skal få muligheten å få fiske på nettopp dette valdet. Jeg skal ikke skrive et langt foredrag om dette nå, annet enn at det gleder meg at nye fiskere kommer til.

Neste ting er litt mindre bra. Faktisk ganske så tragisk om jeg kan skrive det på en mild måte. Ved fiskeområdet Støa er det ofte blitt observert en del turister som kommer å camper langs elven. Jeg bryr meg sjeldent om sånt, men det som bryr meg er all den søpla som blir liggende igjen, både oppi bålet, men også områdene rundt. Trist, og litt provoserende.

Da er det nevnt, bare for å blåse litt ut her jeg sitter.

Jeg ønsker dere alle en fortsatt god fiskesesong. Nyt den tiden som er igjen av sesongen og husk, tiden langs elvene er så mye mer enn bare fangster… Nyt den totale opplevelsen.

Skitt Fiske

Ole Martin Gilbu

spacer

Leave a reply