Laks & laksefiske på Sørlandet – Bokanmeldelse

– Historien om laksens storhetstid, fravær og tilbakekomst til elvene.

Denne boken er nyttig litteratur til alle som planlegger å fiske laks på Sørlandet, og byr deg på et godt innblikk i det historiske.

Sørlandet med sine velkjente elver som blant annet Mandalselva, Lygna, og Otra er elver hvor man i denne boken kan få påfyll av det meste. Nyttig informasjon til det historiske gir en helhet som gir et svært godt inntrykk.

Første del av boken, ja faktisk de første 185 sidene byr på en strålende guide til de mest sentrale elvene vi har i sør. Elver som Tovdalselva, Nidelva, Lygna, Sira, Sygna, Storelva, Audna, Otra, og for å ikke glemme Mandalselva.

Her er det både de store og mindre vassdragene som blir nevnt med detaljert informasjon, fine kart, og ikke minst fiskeplasser i den enkelte elv. Denne type informasjon er et stort pluss i margen, sammen med hvor du kjøper fiskekort, overnattingstilbud og hva man kan fiske med.

Det historiske av fisket i de enkelte elvene er alltid artig å lese om. Tenk at Mandalselva på slutten av 1800-tallet kunne protokollføre fangst på hele 34,7 tonn, fordelt på en strekning på 50 km av elven. Mandalselven tronet faktisk på topp i hele sju sesonger på den norske laksestatestikken, det er rått.

Nå skal det nevnes at fangstrapporter så langt tilbake i tid kan diskuteres om er helt reelle, men det viser kanskje noe av potensialet som bor i disse sørlandselvene.

Foto: Kaptein Hamilton, senere oberst i den britiske hær, fisket med utgangspunkt i «lille Strædet» nord for Laudal i Mandalselva.

Livet i elvene kan snu, det er det ingen tvil om. På grunn av sur nedbør, ble laksestammene i sørlandselvene en skygge av seg selv. Dette sammen med mange andre faktorer ble en katastrofe for laksen. Høyt fokus på kalking, miljøbevisstheten og fokus på tilrettelegging for laksen bidro med at det i dag er liv i elvene igjen. Om det ikke er som i storhetstiden, det får så være, viktigheten her er at det igjen er laks som vandrer opp i elvene.

Historisk har lakseelvene i landsdelen alltid vært kjent for sitt rike laksefiske. Laksen reprensenterte i lang tid store økonomiske verdier for både lokale bønder og kjøpmenn. Det er ikke uten grunn at Mandals byvåpen viser tre lakser, og at den velkjente statuen «Mandalitten» framstår som en glad mann som har laks i begge lommene sine.

Foto: Ole Martin Gilbu, Nidelva en vakker soloppgang i august.

Det brukes faktisk ikke særlig flere linjer her nå på å nevne mer fra denne boken. Det som skal nevnes med store ord, er at denne boken ANBEFALES på det sterkeste. Forfattertrioen har truffet meget bra, både med formidling av det historiske, verdien av å ha levende elver, og ikke minst svært nyttig informasjon rundt fisket i de ulike elvene. Dette sammen med gode bilder gjør at jeg personlig sitter igjen med en god følelse.

Fiskejegeren anbefaler – Laks & laksefiske på Sørlandet

Ole Martin Gilbu

spacer

Leave a reply