Nærøydalselva 2015 – Åpningsfisket

Jaja hva skal man si. Får vel begynne med å si hvor utrolig heldig jeg føler meg som får lov å fiske i denne elven. Da ikke bare fordi det er bra med fisk, men også hele pakken man får. Jeg føler meg hjemme og nyter hvert sekund i det jeg kommer ut av tunnelen og ser dalen. Jeg gleder meg til å reise opp hit igjen for å hilse på Bjørn med noen venner når dem entrer Nærøydalselvens bredder om 14 dager.

KORT OPPSUMMERT FRA TUREN

Fisket begynte 1.juli og jeg sto klar på Støa for å legge det første kastet litt over midnatt. Roar Gilbu, Johnny og en annen var på plass for å se på. På motsatt side, fisket til Kaupanger var det samlet seg 4-5 personer som også gjorde seg klare for fiskestart. Mye vann i elven og med kun 4 grader skulle det ikke bli lett … eller skulle det bli det ???

Jeg hadde rigget en synk 3/5 line med 60 cm spiss og på med en sunray utgave. Jeg valgte å ikke bruke mer synk ettersom det stiller seg opp mye laks helt inntil land på Støa ved den vannføringen som var.

Kl 00:03 la jeg ut det første kastet. 5 sekunder senere strammer løkka seg og en storlaks viser muskler, men den falt av. Legger ut lina i strømkanten igjen som trekker inn mot land og flua kommer i kanten av der de pleier å stå så strammer det seg igjen. Helt rått, kul fight, men kjørte den beinhard og fikk den inn relativt kjapt. Ca 91 cm lang, feit Nærøykubbe. Ut med 12er kroken og selvfølgelig c&r. En rå start vil jeg si med 2 kast der en slipper kroken og en blir med til land.

Jan Eide som fisket med meg prøvde etter meg og han mister en direkte. Rett etterpå smeller det på igjen for Jan og denne kom inn til land. Nok en storlaks. En fantastisk start på årets fiske i Nærøydalselva.

Tiden går alt for fort her og plutselig var første og andre fiskedøgn over. Tredje fiskedøgn skulle Roar Gilbu ha sammen med Jan Eide mens jeg tok en hvile dag.

Foto: Vakkert

Fisket startet tregt for dem med grå elv og stor elv på ettermiddagen, men dagen etter på morgenen hadde elven synket igjen og klarnet. Da ble det action med det samme de begynte å fiske.
Jan Eide var uheldig å mistet 2 storlaks på flua på kort tid og 3 på sluk, mens Roar mistet en og fikk en på 97 cm på kleppesluken. Roar trenger aldri å fiske lenge før han får laks. Like rolig, lite stress og laks blir det alltid, men våt på beina vil han ikke bli. Jeg måtte jo selvfølgelig ut i elven  uten vadebukse for å ta fisken, ut med kroken og slippe den tilbake. Relativt kaldt vann gitt.
Roar fisker alltid med innklemte mothakkere så kroken løsnet lett. Flott fisk som var like sprek da den fikk svømme ut igjen. Ble jo selvfølgelig ennå mer våt da.

Så var det fjerde døgnet igjen og da var selvfølgelig jeg klar allerede kl 16.00 etter fredningen. Fisket jevnt og trutt hele kvelden uten å merke noe. Jeg valgte å reise på hytta for å få litt søvn før morgenfisket.

Klokka ringte i 5 tiden og jeg dro ned til Støa. David Hansen fra Kragerø kom innom for å se på plassen her og vente på meg til fiskekortet var ferdig. Da vi kom ned til Støa sto det en bil nesten helt nede ved elven og to telt. Turister som hadde funnet seg frem hit. Var redd dem hadde fisket i elven så jeg så etter fiskeutstyr, men så ingenting. Hovedgrunnen for at jeg ble redd dem hadde fisket er jo for evt smittefare.
Vi er nøye på å desinfisere utstyret vårt fra elv til elv og det har som regel ikke turister noe kunnskap om. Før jeg fisker her blir utstyr som skal brukes desinfisert og så får jeg utskrevet et bevis på at det har blitt gjennomført.

Jaja nok om det. Jeg lot dem bare være i fred, men jeg tipper jeg vekte dem etter en liten stund da det sugde seg på Sunrayen. David filmet mens jeg fightet stor fisk i sterke strømmer på Støa. Helt rått. 12er krok og 0,33 fortom, full spenn på stanga , null problem. Fisken kom inn mot land. Nydelig Nærøykubbe.

Foto: Meg selv med Nærøykubbe tatt på Støa

Tiden gikk fort nå og Jan kom å ville fiske litt på Støa. Da gikk jeg ned til Nyhølen og ikke lange tiden der så er det laksefight igjen. Laks nr 2 for dagen. Så ut som det skulle bli en flott avsluttning av årets fiske i Nærøydalen.

Foto: Nærøysmåtasser, Nyhølen

Etter noen flere runder i Nyhølen etter siste laksen trasket jeg opp til Støa igjen. Der kunne Jan Eide fortelle at han hadde mistet flere lakser. Han hadde også fått en 5-6 kgs hannlaks som han hadde valgt å beholde. Det er viktige regler i Nærøydalselva der foreksempel at all hulaks skal tilbake og en veldig viktig ting ER MAN I TVIL OM DET ER HU ELLER HANN SÅ SKAL FISKEN SETTES FINT TILBAKE. Denne laksen til Jan var det null tvil om og han hadde lov å beholde en laks så da ble det denne.

Mens Jan gikk ned på Nyhølen en tur benyttet jeg muligheten til å prøve litt langs land på Støa og jammen meg smeller det på. Kjente fort at det var fin fisk som stilte seg opp i de dypere partiene på Støa før den ville prøve å rase utenfor brekket. Ikke aktuelt tenkte jeg så var bare å holde og etter en stund kom også denne inn til meg. Laks nr 3 denne morgenen og perfekt avslutning med turister som hadde våknet og kommet seg ut av teltene sine, Harald med hjelp av David som fikk festet det på film og nydelig natur rundt meg så var det bare å ta av seg capsen å takke for nok et bra fiske her.

Foto: Siste laksen for turen bare et par timer før kortet gikk ut. Perfekt avslutning

Da var nok et eventyr over. Som jeg skrev i starten av innlegget så føler jeg meg veldig heldig som får lov å fiske her. Det å være her i Nærøydalen gjør noe godt for kropp og sjel. Elven her er unik og det at det er mye laks i elven er bare en brikke i så mye mye mer. Her handler det ikke bare om selve fisket, men hele opplevelsen.
Fiskejegeren er på plass neste år også håper jeg. Kalenderen er allerede funnet frem og de første kryssene har blitt krysset av.

Tusen takk til Gudvangen camping, Lene og Johnny for et nytt fantastisk opphold. Takk til Jan Eide og Roar Gilbu for selskapet.

Foto: Meg selv oppe ved Støa
Foto: Jan Eide setter tilbake flott laks


Blogglistenhits

spacer

One comment on “Nærøydalselva 2015 – Åpningsfisket

  1. Pingback: Årets laksefilm fra Nærøydalselva | Velkommen til Fiskejegeren

Leave a reply