Catch and release – Hat eller elsk

Ja, dessverre er det slik det står i overskriften. Hat eller elsk er faktisk noe som beskriver catch and release ( fang og slipp ) debatten godt. Noen hater det mens andre elsker det, men hvorfor må det være slik ? I noen elver er det strenge kvoter og begrensninger som avgjør om du må gjenutsette laksen eller ikke. I de elvene man har litt kvote så er det fortsatt de som velger å sette tilbake laks og sjøørret selv om dem har lov å ta med seg hjem. Om man da velger i slippe tilbake fisk ved slike plasser hvorfor skal man da få huden full av motstanderene av catch and release ? Eller omvendt der en velger å ta med seg en laks eller to hjem skal få høre at det er svært negativt osv ? Hvorfor skal man i det hele tatt prate om catch and release fiskeren og fryseboksfiskeren ? Jeg har mange spørsmål, men få svar.

Jeg selv har de siste 4 årene begynt å gjenutsette så og si all fisk jeg får. På laksefiske som er min store lidenskap gjenutsetter jeg alt med unntak av 1-2 laks i sesongen. Ved sjøørretfiske i sjøen som jeg bruker nesten alle dagene i året på gjenutsetter jeg også så og si alt. Det blir noen matfisker i ny og ne. Jeg ser på meg selv som en catch and release fisker, men ikke en rendyrket. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg som følger min store fiskeglede ikke skal kunne velge catch and release uten å få høre om dyreplageri osv. På samme måte som at jeg aldri ville hatt sagt noe stygt om en som tar med seg all fisk hjem. For meg handler fiske om de personlige gledene man opplever. Alt fra det sosiale med andre fiskere, når fisken biter, naturen og det å glemme hverdagene litt. Jeg fisker fordi det er min store lidenskap og det er samme grunn for at jeg setter tilbake så mye fisk.
bilde(2)

Jeg skulle ønske både for og motstanderene av catch and release kunne forstått at hver enkelt av oss fisker av ulike grunner, har forskjellige behov og gleder. Så lenge man forholder seg til de ulike reglene rundt om så er det opp til en og enhver å ta valgene. Som sagt, jeg velger catch and release og ønsker ikke noe pes for det. Når jeg ser laksen svømme ut av mine hender eller sjøørreten skyter fart avgårde er for meg en av verdens beste følelser på lik linje som i det fisken tar flua og den påfølgende kampen.

Man skal jo huske på at ved å bedrive catch and release så er det noen hensyn man må følge. Behandling av fisk med tanke på gjenusetting så er det flere faktorer som spiller inn. Kjøring av fisk, vanntemperatur, kroker osv er med på hvor bra behandling fisken får. Gjør man dette riktig så har laksen høy overlevelsesprosent.
Jeg hadde to episoder denne laksesesongen som jeg har hatt vondt inni meg en stund. Jeg gjorde et valg å legge til side fluestangen en times tid for å prøve spinnfiske i en liten vestlandselv. Det ga en laks og en sjøørret som ble skadet stygt av krokene på spinneren. Dette kan jo skje og da skal man etter boka og av humanitære grunner avlive fisken. Det gjorde ikke jeg. Det synes jeg er to grove tabber og valg fra min side som ikke har vært en spesielt god tanke i ettertid selv om jeg har gjenutsatt et 3 sifret antall laks de siste 4 årene uten problemer. Det jeg skal frem til med at jeg forteller dette er at man gjør feil og alt handler om valgene man tar. Det er det som skjer der og da som teller og enten om man er motstander eller ikke av catch and release så har vi alle samme gleden av fisket og hver vår måte å nyte opplevelsene på. Husk det at fiske handler om så mye mer enn å bare fange fisk. Høydepunktene er selvfølgelig når fisken biter, men alt annet og rammen rundt det hele er vel så viktig.

Catch and release innenfor laksefiske har kommet for å bli, men man skal alltid huske på det at der det er lov å ta med seg laks så skal man aldri være redd for å gjøre det, men heller kanskje begrense seg litt om hvor mye man tar med seg.

Alt jeg har skrevet om over nå er et sårt tema for mange og håper med det at jeg ikke har hisset på meg noe. Jeg ønsket bare å ha et innlegg liggende på bloggen der mine syn innenfor dette ligger ute.

Sjøørretfiske - Filmer

Jeg tar med matfisk i ny og ne selv. Selv om det meste gjenutsettes

Blogglistenhits

spacer

Leave a reply