Lygna – En sørlands perle

På min liste over elver som jeg fisker hvert år har Lygna fått en fast plass. Etter mitt første besøk i denne elven så har det bare blitt slik at denne må besøkes hvert år og det vil jeg fortsette med i årene som kommer. I tillegg har jeg aldri fisket i denne elven uten å ha fått eller vært borti fisk.

Elven er fantastisk å fiske i med sine mange flotte fiskeplasser. Fluefiske som jeg bedriver må sies å passe denne elven perfekt, men mange fisker også med sluk/mark. Jeg kastet faktisk selv noen kast med mark her i fjor ( Hysj )  Altså muligheter for alle uansett hva man fisker med.

Fiskemiljøet langs elven har fra første turen ned hit vært akkuratt slik jeg ønsker det skal være rundt i elvene. Hyggelige fiskere, deling av tips og fiskeplasser. Hjelper hverandre med fisk, og etter hva jeg til nå har opplevd, så er det god fiskekultur der med tanke på rullerende fiske osv. Er ikke sikkert det er slik, men i hvert fall det jeg har opplevd på mine turer hit.
Jeg har også sett flere som har gjennutsatt fisker som dem mener er mer verdt i elven og det er helt klart +++ å se for min del.

På min siste tur ned hit som jeg skal skrive om litt lenger ned i dette innlegget så ble jeg stående å prate med en dansk fisker som bodde i Lygna. Det kom også en av oppsynet der som ble stående å prate litt. Kjempe hyggelige karer som delte gode tips og fiskeplasser som jeg ikke viste om kunne være bra der nede. Slikt setter jeg pris på for da vet jeg at om det eventult kommer noen nybegynnere innen dette fisket så får dem god hjelp. Synes sånt som dette er så bra derfor valgte jeg å bruke et par linjer bare på å nevne det.

IMG_20160805_121806

Som jeg skrev lenger opp så er Lygna kommet på min liste over favoritt elver som har fast besøk hvert år. Den føyer seg da inn med foreksempel Nærøydalselva som for meg er hellig. Hver elv man besøker gir en egen spesiell opplevelse og selv om jeg bare har vært en 7-8 ganger i Lygna til nå så har den levert gode fiskeopplevelser hver eneste gang.

20160805_203840

ÅRETS FØRSTE TUR TIL LYGNA

Kalenderen kunne fortelle at 5 august hadde kommet før jeg fikk min første tur ned til Lygna i år. Det har vært fullt opp med fiske i andre elver og lite vann her nede som har gjort at det ble tur mye senere enn jeg hadde håpet på, men fiskemessig er det vel nå det er best der. Vann kom det også, faktisk mer enn jeg trodde det skulle komme.

Kom frem til Lyngdal rett over midnatt og la meg litt i bilen for å slappe av. Jeg liker å fiske meg fra siste timen av mørket og inn i lyset. Høy vannføring og stigende elv gjorde det litt vanskelig ettersom jeg ikke er så kjent i elven ennå, men et par av plassene jeg vet om og som jeg har fått fisk tidligerer turer så giftige ut.

Monterte opp en 13` #8/9 med flyt/synk3 + enhånds 10` #8 med Intermediate belly + synk 2 front. Rett på med  Ally Shrimp. Alt fiskeutstyret mitt med vadeklær var desinfisert på forhånd så var bare å komme i gang og liv ble det ganske fort. En flott, farget sjøørret på ca 1,5 kg. Ja faktisk ble det 4 sjøørret denne dagen som skulle dominere fisket mitt. 1,5 – 1,2 – 1,0 – 0,7 er fasit og bevis på ikke så store fiskene, men alltid moro å få sjøørret i elvene.

IMG_20160805_143749

Den lille sjøørreten tok faktisk en stor 12 cm sunray variant, svart/orange.

Laksen skulle bli en nøtt i dag. Jeg møtte på flere som hadde fått laks, men da lenger opp i elven. Mye farget fisk, også mye av det jeg så vise seg var farget fisk.

Jeg tok en tur opp til en plass det nesten alltid er mye folk. Jeg gikk ut på brua for å kikke litt og der sto det en kar med full bøy på stanga. Da var det bare å spørre om han ville ha hjelp og det ville han jo. Like etterpå løfter jeg en 3-/+ laks på land for han. Tatt på spinner. Som  jeg ofte skriver eller sier på filmene mine så er det ekstra moro å se andre få fisk og få lov å være med i de øyeblikkene det skjer.

Fisket fortsatte utover dagen og klokka gikk som alltid alt for fort. Jeg hadde bare mulighet til å fiske ut dette døgnet, men var da noen timer igjen før hjemreisen.

Snapshot(72)

Elven begynte å falle utpå dagen og en fallende vannføring gir som regel best fiske. Dro ned til plassen jeg kjenner best i denne elven og satte på en litt større trippel Ally shrimp. Fisket flua fort første dragene, mens neste lot jeg flua henge lenge i strømmen. Litt korte, kjappe bevegelser frem og tilbake med stangen lager litt liv i flua og da strammet det seg. Of det er like deilig hver eneste gang. Spiller liten rolle hvor mange laks man har fått med tiden. DEN følelsen når laksen tar er like delig hver eneste gang.

Kort fight med denne laksen som gikk av ganske fort. Rakk å se fisken et par ganger i luften. Tipper den var mellom 4-6 kg.

20160805_141323(0)

Jeg traff på kjentfolk denne dagen også. Ernst fra Vestfold, en kar som har vært med på noen av sjøørrettreffene mine i Kragerø. Han hadde vært en tur i Audna dagen før og skulle tilbringe noen dager i Lygna samt Mandalselven. På bildet under ser man Ernst i aksjon.

20160805_200031(1)

Det verste som finnes når man er på dagsturer når man fisker laks er at klokka går så fort. Verdens beste følelse når man drar på tur, men super deprimert når lyden av elven forsvinner. Det hadde ikke blitt laks på land ennå denne dagen så jeg jobbet på litt på kvelden for å gjøre noe med dette. Elven falt bra og på hvert kast var trua på topp.

20160805_140027(0)

Laks ble det aldri på land denne dagen, selv om forholdene og alt lå til rette for det. Uansett så leverte Lygna nok en gang og jeg nyter virkelig å fiske langs denne lille perlen.

Jeg har allerede satt av 2 dager til som skal brukes her. Nærøydalselva og en annen liten elv på Vestlandet skal besøkes først, men gleder meg mye til å farte nedover til Lyngdal igjen og mest sannsynlig få gjennutsette en Lygnalaks før sesongen er over.

Skitt fiske, nyt resten av sesongen

20160805_084601

spacer

Leave a reply