Sjøørretfiske – En helg langs kysten

Selv om det blir litt sjøørretfiske hver eneste dag nå som sesongen er i gang igjen for meg så er det alltid deilig når helgen kommer, Da kan man tross alt se bort fra klokka og bare pakke utstyr, mat, diverse og nyte kysten på en annen måte.

Denne helgen begynte jeg å glede meg til allerede tidlig i forrige uka da jeg fikk se været dem meldte. En dag med sol for så og snu til kaldere vær, regn og perfekt vind. Tro det eller ei så smelte værmeldingen til med riktig spådom og været ble som jeg hadde håpet. Tiden fremover nå er det jo typisk mye værskifte og det er i hvert fall noe jeg setter stor pris på når det kommer til sjøørretfiske. Det er nemlig da jeg har mine fantastiske turer til tider med mye sjøørret. Denne helgen skulle det vise seg at sjøørretene virkelig var i farta.

IMG_20160829_104020

Fiskeplasser nå for min del er egentlig på tuppene og kanter ytterst av fjordarmene. Mellom skjær og øyer med mye strøm. Den ene av plassene jeg valgte meg ut i helga ga meg tydelige bevis ganske så kjapt på at jeg hadde tenkt riktig. Sjøørret som viste seg og da ikke bare de små i familiene, men de store også.  Strømmene og vinden klaffet perfekt her og den deilige følelsen av litt høst i luften var der. Litt kjølig, men ikke kaldt, regn i luften og litt vind.

Som alltid når jeg kommer til fiskeområdene satte jeg meg ned for å kikke litt og rigge utstyr. Jeg så det kom en fin strøm innover mot land med en del tang og diverse flytende. Plutselig ser jeg to store fisker oppe i kanten av strømmen og da snakker jeg stor fisk. Da spiller det liten rolle hvor mange år man har fisket eller hvor rolig man tror man er på fisketur ved slike situasjoner. Jeg ble jo overgira og tredde fluelina feil hele tre ganger i gjennom ringene på fluestanga, men den følelsen man får når man ser slik er jo litt deilig.

Strømmen kom nærmere og nærmere land. Så fiskene flere ganger og til slutt fikk jeg rigget ferdig stangen. På med en vaskebjørn size 6 før jeg la kastet bare noen få meter ut i motsatt kant av strømmen som dem viste seg. 3-4 inntrekk før en lang daletid og det strammet seg. Fisken gikk direkte i luften og var nok litt mindre enn jeg hadde trodd, men hadde nok snust på 2er grensa igjen om den hadde blitt med inn. Hoppet av seg flua på tredje hoppet. Etter denne fisken ble det rolig noen timer før de mindre sjøørretene skulle herje.

IMG_20160828_191240

Vaskebjørn fluene er en flue jeg egentlig ikke likte så godt før for litt over et år siden da jeg sammen med Magnus fisket ganske rått med den flua på sjøørretkonkurransen i Tønsberg.  Husker Magnus sa til meg at den flua bare burde du prøve mer og angrer egentlig ikke på at jeg fant en plass i boksen min til den, men har forstått at den virkelig får frem sitt beste i seg ved å la den få nok daletid. Etter jeg fikk med meg Eivind Berulfsen snakke om daletid på denne flua så har daletiden blitt prioritert ekstra mye og det har helt klart gitt veldig bra resultater. Gå inn på Eivind Berulfsen sin hjemmeside og les mer om Vaskebjørn flua der. Der finner man også veldig god informasjon om fiskeplasser, byttedyr og mye annet bra som jeg anbefaler folk å lese. Nettsiden til Eivind Berulfsen kan dere besøke her http://www.fluefiskern.no

 

TID FOR KOS

20160827_145910-EFFECTS

Ja da for fisketurene har mye mer å by på enn selve fisket. Lage middag ute langs kysten og nyte denne med utsikt utover havet, lyden av bølger og lukten av saltvann er egentlig ikke så verst. Dette er en av de tingene som er med på i det totale bildet av hvor fantastisk hobby og lidenskap man egentlig har. I tillegg smaker alltid maten dobbelt så bra ute i naturen.

En nydelig dag var over med litt smak av sommer til tider. Viktig å ta med seg disse dagene inn i de mørkere og kaldere tidene som kommer.

IMG_20160826_231740

 

GRÅVÆR, KALDERE OG MYE LIV

Som jeg skrev lenger opp så er værskifte genialt noen ganger og denne gangen snudde sjøørretfiske totalt. Mye fisk som viste seg og mye fisk å få. Jeg gikk til et område der det ligger en del skjær nesten ytterst av en fjordarm. Her var det helt vilt fiske en periode på ettermiddag. Ingen store, men største på ca 1,2 kg og råspreke fisker gjorde det litt moro allikevell. Denne dagen var det ikke snakk om at dem ville ta flua ved full gass inntrekk eller raske inntrekk. Dale som gjaldt og særlig når når flua fikk dale ekstra lenge. Strømmen tok godt tak i lina så daletiden i tillegg til drivet av strømmen var ekstremt giftig. Det ble mange fisker i denne sizen her.

2016-08-29-11-21-45

Som sagt så var det ikke de største fiskene, men de var råspreke og ga mye action. I tillegg var det jo mye fisk som viste seg ute mellom skjærene. Det gikk kun i vaskebjørn fluene denne dagen, men prøvde litt med en Redhead kutling uten resultat. Den pleier jo å levere bestandig, men kun et par småtasser som var interessert.

IMG_20160829_104304

Sånn sett helgen under ett så ville jeg nesten påstå at den har vært perfekt. Fått mye fisk, mistet stor fisk, variabelt vær, god mat og full oppladning av batteriene i kroppen. I tillegg var Anes med ut en liten tur på fredagen og selskap på fisketur er jo alltid like hyggelig.

Nå er det ny uke med jobb, litt fiske selvfølgelig og snart en ny helg med sjøørretfiske. Jeg må bare en liten tur til opp for å fiske laks. Viktig å å få avslutten den sesongen der skikkelig før nedturen og savnet kommer utover vinteren, men heldigvis har vi sjøørretområdene foran oss og de beste månedene ligger bare å venter. Dette blir bra. Takk for at dere tok dere tid til å lese og husk at nå skjer det saker i sjøen og sjøørretfiske våkner for fullt. Vi går også inn i en tid der fisk skal opp i sine bekker så husk å ta gode valg både på fiskeområder og hva som blir med hjem til middag.

Skitt fiske alle sammen. Nye rapporter kommmer, nye tips med mer er på vei og selvfølgelig fiskefilmer.

Snapshot(150)

20160828_170438 (2)

spacer

Leave a reply