Sjøørretfiske Møn, Danmark – Påsketur til Møns klint

Det er bare å gå rett på sak. Historien bak denne turen er egentlig ganske enkel. Jeg var nede på Møn for kort tid siden sammen med en liten gjeng og bestemte meg allerede på vei hjem at jeg skulle tilbake i påsken. Problemet var bare at «sjefen» i huset hjemme hadde andre planer. Så etter å ha lagt en god plan på hvordan jeg skulle få dem til å forstå at Møn byr på mer enn bare sjøørretfiske, noe det også gjør, så klarte jeg til slutt å få dem med. Eneste jeg ikke viste var at frua jaggu hadde lagt en liten kjip plan også.

Ja, dette er vel egentlig ikke noe mer å skrive om. Jeg smiler og var glad jeg for jeg viste tross alt at Møn lå bare noen timer unna meg og at snuta snart skulle vende videre nedover.

Bilen ble stappet med varer, påfyll av litt mat og turen gikk videre nedover Sverige til Malmø og over brua til København.

ENDELIG TILBAKE

Beina godt plantet på øya Møn og livet var herlig igjen. Kraftig vind var det første jeg merket samt at temperaturen ute var lav. Med andre ord var det surt og kjipt vær, men det skal vel litt mer til for å stoppe oss sjøørretfiskere på jakt etter stor sjøørret.

Vel fremme ved Møns Klint Resort litt utpå ettermiddagen så var det bare å pakke ut og rigge utstyr for å rekke noen kast før mørket kom. Lyst til å lese mer om der jeg overnattet så kan det sjekkes ut her http://www.moensklintresort.dk/ . En kjempe flott plass, med knall bra service og hyggelige folk. Det er mye å gjøre for hele familien her med flott lekeplass, turmuligheter og mye mer. Pizza og diverse er å få kjøpt på restauranten her.

Rett ovenfor veien bodde Tommy Johansen og co i samme huset som vi bodde sist gang vi var her nede. De hadde vært her noen dager. I tillegg var det mange andre nordmenn som var på plass på Møn disse dagene.

Uansett jeg fikk rigget utstyr og kom meg fort ut til plassen jeg ville teste. Ble møtt med kraftig vind og litt mer skyer enn da vi kom, men i hvert fall sikt i vannet. Hver gang jeg kommer til Møn så pleier jeg å få flex ganske så fort å det ble det også nå. Hjerte i halsen følelsen da lina forsvant ut av hendene mine og det virket som en flott fisk, men viste seg at det var en knall feit sjøørret på ca 1 kg som var huket i halen. Hjertepumpa fikk roet seg ganske fort. Det kom mye regn og mer vind som gjorde at jeg ga meg fort og valgte å dra tilbake til hytta igjen.

NY DAG

Så var det tid for første dagen her og for å korte ned dette blogginnlegget en del så kan jeg nevne at denne fredagen var det helt dødt for min del. Kjipe forhold gjorde fisket vanskelig og jeg kjørte mye rundt til forskjellige plasser for å sjekke ut. Sol og fint ute, men den vinden er kjip. Jeg fikk noen gode tips om en plass med le for den kraftige vinden av Ken Sørensen da jeg stoppet å pratet litt med han. Ken kjenner disse områdene svært godt. Skal du besøke Møn for første gangen så vil jeg si det kan være svært lurt å ha med seg en guide. http://www.moenfiskeguide.dk/

Området jeg ble tipset om hadde le for vinden, men jeg gikk feil vei av hva jeg ble anbefalt fikk jeg vite etterpå. Jeg hørte feil, men men. Jeg fikk uansett utforsket ennå et nytt område på Møn. Vi har jo holdt oss til de samme plassene hver gang vi har vært her nede.

Jeg fisket på ganske hardt til tider denne dagen. Litt utpå dagen vadet jeg meg ut til et lite rev ved et område med litt mer le. Her mistet jeg en stor fisk forrige gang jeg var her, men heller ikke her var det noe liv.

Denne dagen gikk fort og ble veldig lite liv. Resultatet denne dagen ble en liten tass og en mistet. Sånn er det og man kan lett gå en dag uten å være borti fisk også. Dette er man fullt klar over som sjøørretfisker.

Jeg planla å dra innom Tommy og de over veien her en liten tur på kvelden, men sloknet ganske fort på sofaen.

LØRDAGEN

Ny dag igjen betyr nye muligheter. Trua på topp som alltid. Vinden hadde ikke roet seg noe og det ble en dag med mye forflytning igjen. Jeg fikk melding av Tommy litt utpå dagen at dem hadde pakket og vendt snuta hjemover til Norge igjen. Fikk da dessverre ikke hilst på dem, men har en følelse på at vi treffas på her nede igjen etter hvert.

Uansett jeg stoppet bilen for å tenke litt etter mange timer med kast etter kast fiske i kjipt vær. Bestemte meg for å gi litt f… i om det var krittvann ved favoritt fiskeområdet mitt her på Møn. Nemlig nedenfor klippene. Vandret nedover i retning trappene for å komme ned til stranden nedenfor klippene. Jeg valgte den midtre trappen ned. Rett før trappene møter jeg to tyskere. De fortalte at det ikke var fiskbart. De hadde gått langt å kikket. Jaja tenkte jeg. Ned skulle jeg uansett. Jeg gikk opp på et utsiktspunkt der jeg fikk se vannet. Jaggu så jeg det var sikt i vannet rett ved der det har klaffet med fine fisker for meg hver gang jeg har besøkt Møn. Da gikk jeg inn i «sport» modus hvor alt ble skjerpet og gleden innvendig boblet over. Endelig skulle jeg fiske på favoritt plassen igjen.

 

Så sto jeg her igjen. Der jeg lett glemmer alt annet rundt meg og går inn i en «boble» Kall meg gjerne rar, men det å få muligheten til å stå å fiske her er ganske stort.
Det var helt farget vann begge retningene med null sikt, men akkurat dette området hadde sikt slik at man kunne se bunnen. Fy for den deilig følelse… Ubeskrivelig.
Fortommer ble sjekket, flue byttet og en liten pause før jeg begynte å fiske meg utover. Viktig å gå over utstyret litt hele tiden. Mulighetene for at det smeller på noe stort her er gode og er litt kjipt å miste fisk på grunn av at man ikke sjekker utstyret.
Fisket meg utover og etter ca 5-6 kast så jeg en stor fisk et stykke ut for meg. Fikk lagt kastet i samme retning, men manglet vel rundt 5 meter for å komme helt ut. Begynte inntrekket ganske kjapt. Så suger det seg på og jeg merker det er stor fisk. Den slipper, men jeg fortsetter å trekke et par ganger og da biter det på igjen. Helt sykt deilig når de større fiskene tar og setter i gang.
Dette opplevde jeg 3 ganger i løpet av en time der minste var ca 3,3 kg og største 3,7kg +. Disse leverte noen syke fighter og jeg fikk se en del av backingen på to av de. DET er deilig det…  En helt syk opplevelse. Nå har jeg vært så heldig å opplevd mye morsomt opp gjennom mitt fiskerliv, men dette snuser helt i toppen over de beste øyeblikkene. Innenfor sjøørretfiske i sjøen topper dem.
Det kom en tysker rett før jeg satt tilbake den ene fisken. Han sa no no no. Han sa jeg måtte beholde en slik fin fisk. Jeg er ikke så god i engelsk, men viste han den ene jeg beholdt som lå på land og sa I keep one and release two.. Han begynte å fiske relativt kjapt og vi fisket side om side. Jeg fisket 1 time til før vannet begynte å bli mer farget. Ikke noe mer liv, men må si jeg hadde griseflaks som slapp unna det møkkete vannet akkurat her og i tillegg traff på disse gromfiskene.
SØNDAGEN
Våknet til en dag med flott vær, men kaldt. Lite vind, men hjelper lite når vannet var farget over hele linja. Kun et par plasser det var klarere vann og der var det ikke fisk å få. Jeg fisket ganske hardt disse områdene, men som sagt det var lite liv.
Ettermiddagen kom fort og jeg ville avslutte en plass jeg hadde vært tidligere på dagen hvor det var en del store dønninger og farget vann. Nå hadde vannet lagt seg flatt og fått ca 30 cm sikt og da ble det å fiske der ut resten av tiden.

Fisket først av området mot venstre og møtte på en del fiskere. Mye slukfiskere som sto langs hele stranden. Jeg så en som fikk en 500 grammere og det var det. Jeg valgte å gå tilbake og trekke mot høyre for parkeringen  i stede. Her var det ikke folk. Kvelden kom fort.

 

Jeg fisket meg langs hele kanten og traff på litt fisk etter hvert. Det ble 7 fisker, ingen store. Den største på ca 1 kg, men råspreke og feite fisker. Moro med litt flex siste kvelden og en så fin kveld i tillegg så er det helt ok.

Så var tiden kommet. Solen på vei ned og på tide å ta farvel med fiskeområdet for denne gangen. Etter noen dager med kjipt vær så var det ekstra godt å få en fin solnedgang her nede. Resten av kvelden før jeg dro tilbake til hytta ble brukt på stranden. Bare nyte utsikten og begynne å glede seg til neste tur igjen.

Da sier jeg takk for meg Møn. Takk til Møns Klint Resort for en fantastisk plass å overnatte. Jeg kommer snart tilbake hit og jeg har begynt å glede meg allerede. Familien har koset seg og ønsker seg tilbake hit, noe jeg er svært fornøyd med.
Nå går turen hjem til Norge igjen og tilbake til mine områder i Kragerø. Jeg gleder meg til å jakte etter Kragerø silda igjen.
Skitt fiske folkens
Fiskehilsner
Ole Martin Gilbu
spacer

One comment on “Sjøørretfiske Møn, Danmark – Påsketur til Møns klint

  1. Carsten Mols Poulsen

    Hej, En dejlig rapport. Elsker selv Møn, bor i Esbjerg, men har en lejlighed i Klintholm havn som jeg elsker at besøge????

Leave a reply