Nærøydalselva – Laksefiske 2017

Årets sesong har til nå vært en stor skuffelse fangstmessig, men livet langs elvene nytes maksimalt. Etter flere turer til blant annet Lygna, Mandalselva, Uskedalen, Lærdal og Ekso så skulle endelig flua dyppes i den glassklare Nærøydalselven igjen.

Jeg hadde sagt fra meg en del fiskekort i Nærøydalselva før denne sesongen. Jeg har angret en del for at jeg sa fra meg så mange kort, men av litt diverse grunner så var valget lett i der og da, men det har seg slik at denne elven og dalen betyr mye for meg, og det å fiske her slår over på en del følelser som gjør det så spesielt. Så når jeg fikk muligheten til å fiske 1 døgn, ja da var det lett å takke ja. Turen fra Kragerø til Gudvangen er på drøye 6 timer, men nytes lett da fantastiske Vestlandet kommer til syne igjen og ikke minst når jeg kommer frem til dalen hvor det å se gården til familien min og Gudvangen camping er et høydepunkt.

Foto: Utsikt fra Stalheim.

NÆRØYDALSELVA

Da jeg kom frem hilste jeg på Pontus og Ola. De hadde åpningsfisket denne sesongen og hadde fisket på svært lavt vann de fleste av dagene sine. Noe fisk hadde det blitt, blant annet Ola med en sjøørret på 5-6 kg og Pontus med en flott 110 cm laks. Det var hyggelig å få hilst på svenskene og tror dem trives godt i dalen.

Det å fiske på lite vann i Nærøydalselva er helt klart en stor utfordring, men ikke umulig. Tilpasse utstyret for det lave vannet og litt annet teknikk så er faktisk denne elva spennende på lav vannføring.

Fisket mitt startet klokken 16:00 fredagen og skulle vare til lørdagen klokken 14:00. Kun faren min som skulle fiske her samtidig. Det betyr at jeg hadde hele valdet alene ettersom han ikke fisker like mye som han gjorde før.

Foto: Utsikt fra Gudvangen campingen

Jeg valgte å ikke stresse så mye med fiskingen før kvelden kom. Lite vann, så jeg liker å la det hvile mye før mørket kommer og heller fiske meg fra mørket og inn i lyset igjen.

Men litt utpå kvelden så måtte jeg bare ta noen kast da jeg spottet en 10 + fisk på Støa. Den flyttet seg relativt fort oppover og fikk ikke mange kastene på den.

Foto: Støa, lav vannføring

Fikk også glimt av en fin sjøørret som også hadde hastverk. Fisken gikk tidlig på elven i år og rapportene om gode fangster oppover i elven kom stadig. Karen som leier deler av elven med følge fisket bra oppover i elven. Jeg tok en tur å kikket litt. Det gikk i store spinnere og mark. Litt rart å se de store spinnerene når elven var så lav.

Kvelden kom fort og mørket kom sigende. Værmeldingstjenestene meldte om en del regn og det begynte faktisk å regne akkurat på tidspunktet dem meldte. Ikke verst for å si det mildt.

Fisket varte litt utover natten og elven steg. Klokken 03:00 så måtte jeg hvile litt og våknet opp igjen i 06:00 tiden. Elven hadde blitt fin og av erfaringen her så var vannføringen nå perfekt for å få fisken til å flytte på seg, men litt liten for å få dem til å stoppe noe særlig opp.

Begynte første med ren flyt for så å gå over til det oppsettet jeg bruker mest der på forholdene som var. Flyt/synk3 med en liten sunray i enden. Fisket bra over og regelmessige hvilepauser. Normalt pleier man å se en del fisk vise seg oppover Nyhølen når elven har gått opp og fisken rører på seg. Ingenting å se. Derfor ble det tur ned på butikken for litt påfyll av frokost.

Foto: Blir aldri lei av dette synet

Klokken hadde blitt 10:00 og kun 4 timer igjen av fisket. Faren min kom en liten tur. Han hadde vel kun fisket 1 time til sammen av kortet, men han trenger som regel ikke så lang tid i denne elven for å få noe flex. Kan nevne at han fisker ikke med flue, men nesten kun med sluk. Liten variant av Kleppesluken er fast i enden på snøret hans og jaggu tok han ikke mange kastene før han ler bak meg. Jeg snur meg og ser stangen hans i full bue. Fisken hopper og faller av. Han fisker med innklemte mothakere her og fikk ikke holdt lina stram. Så det var en sjøørret, en grov sjøørret. Ikke alltid lett å tippe, men vi tippet begge ca 5-6 kg.

Han ga seg etter dette, mens jeg tok en god pause langs elvebredden før siste økt ble satt i gang. Elven falt fort igjen.

Klokken gikk fort på slutten. Plutselig viste klokken 13:55 og dermed tid for å gi seg.

Det ble derfor null fangst på denne turen. Jeg kan ikke huske sist jeg var her uten å verken få eller hatt på fisk, men er det en elv jeg ikke tenker på nettopp det så er det her.

Oppe på campingen møtte jeg Amundsen & co. De var neste som skulle fiske de neste 6 dagene. Kjempe trivelige karer. Litt utpå kvelden gikk jeg opp en tur til elven der dem hadde rigget seg klar før nattens fiske. Det ble et par timer med prat. Fiskeprat langs elva liker jeg. Livet langs elvene er herlig.

Så var en dag langs Nærøydalselva over. Neste tur hit vet jeg for øyeblikket ikke når blir, men håper og satser på en liten tur til før sesongen er over.

SKitt fiske

 

 

 

 

 

spacer

Leave a reply