Sjøørretfiske Kragerø – Desember har ankommet

Så er vi kommet inn i årets siste måned, nemlig desember. Sammen med november så er desember min favoritt måned langs kysten, noe jeg har nevnt en del ganger opp med årene. Desember er i mine øyne magisk når det kommer til sjøørretfiske, da med tanke på litt finere fisker. I tillegg er naturopplevelsene langs kysten litt ekstra fine når landskapet har blitt dekket med et hvit teppe.

De siste dagenes fiske har vært helt fantastiske. Sammen med strålende vær så har forhold og valg av fiskeplasser klaffet perfekt. Noen bomturer har det vært, da jeg gjerne oppsøker samme plassene flere dager på rad for å treffe på fisken som jeg vet kommer innom ved slike forhold. Det handler bare om å være der når dem kommer, derfor har det blitt noen bomturer, men når jeg først traff, ja da traff det skikkelig. Ingen skikkelige store, men vært mye feit og fin sjøørret fra 1 kg til ca 1,7 kg. Også en del mindre fisk. Veldig artig når det klaffer med finere fisker.

Jeg har brukt mye tid i de områdene jeg nesten trålet alene da jeg flyttet til Kragerø. Møtte aldri noen her ute ettersom flere av de som har blitt aktive med sjøørretfiske og filming her nede fisket inne i fjordene. Dette har forandret seg nå da dem har skjønt at dette er flotte sjøørretområder. Vi snakker nemlig om  Portørlandet. De områdene jeg trives best i og stadig dumper borti fin sjøørret. Har vel nevnt dette også før at disse områdene er ikke områder man drar til for å plukke mange sjøørreter, men man får som regel belønning for å stå på litt her. I tillegg kan det klaffe skikkelig med flere flotte fangster på samme dag.

Men skriver om de to siste dagenes fisketur nå. Korte turer, men mye kan skje på kort tid.

Foto: Anes Spahic vinteren 2016. Portørlandet

 

2 DESEMBER

Det ble en kort tur ut litt utpå dagen til et område innover i Kragerøfjorden. En plass som kan være ganske bra hele året, men vil si våren skiller seg spesielt ut. Vinterstid kan det være en del samlinger av fisk i områdene her, men da ofte litt mindre fisk. Jeg bruker egentlig ikke så mye tid her inne i fjorden, men jeg har fått noen flotte fisker her vinterstid også. Så jeg tar en tur i ny og ne.

Fisket av området ganske kjapt og fisket meg i retning der det ofte pleier å bite. Kom frem til plassen og syntes jeg så et lite vak. La ut flua ca 2 meter til høyre for vaket og lot flua dale litt. Så i det jeg skulle stramme opp så var det noe tungt på. Virket først som en større torsk, men så snart at det var en stor sjøørret. En svært så tynn sjøørret, men den var lang. Fikk den fort inn da disse tynne fiskene ikke er spesielt spreke. Heller tunge med seige bevegelser er riktig beskrivelse. I tillegg er det greit å få dem fort inn for å kunne la dem svømme fort videre. Denne sjøørreten hadde vært et prakteksemplar om den hadde hatt en god kondisjon. Målet på stangen til ca 65 cm.

Den hadde kroket fint og var lett å løsne. Den fikk gli rolig ut av håven igjen og lovet å hilse på senere når kondisjonen er på topp.

Utenom denne fisken så var det et par små ellers lite liv, men en fantastisk solnedgang før turen gikk hjem igjen.

 

3 DESEMBER

Første advent er det en tradisjon for meg å dra ut på sjøørretfiske. Ja nå er det vel egentlig tradisjon for meg å prøve å dra ut på tur hver dag hele året, men uansett, første advent skal det fiskes.

Valget denne dagen ble til en stor vik lenger inn i fjorden som har store ålegress områder. Her inne ser man ofte sjøørretene jage på svært grunt vann og valg av fiskeplass denne dagen var helt ålreit.

Kom frem til plassen og så fin sjøørret jage på 30 cm dybde bare 5 meter fra land. Da var det bare å sette seg ned, rigge ferdig utstyr og glede seg til å legge ut første kastet.

Første tanken min ved slike forhold er å snuse i loppeboksen, noe jeg også gjorde, men var ikke snakk om at sjøørretene ville ta. Prøvde både stor og liten loppe uten resultat. Når slikt skjer under disse forholdene så har jeg god erfaring med å slenge på en større flue og fiske meg høy hastighet på inntrekk. Det ga resultat allerede på andre kastet. En fin plog bak flua, høy hastighet for så å legge inn pause. Da strammet lina seg og en 2 kgs fisk gikk rett i luften med noen deilige sleng på seg før flua løsnet og fisken lagde et skikkelig mageplask.

Så var vi i gang. Det er så deilig de følelsen man får i kroppen etter slike opplevelser. Uansett hvor mange ganger man har opplevd det, så er følelsen like herlig vær gang.

Fisket videre og noen kast etterpå strammer det seg. Lina flyr ut av hånden og igjen er det fin fisk. Ikke like stor denne, men den kommer med inn og glir fint inn i håven. En nydelig sjøørret som etter disse bildene får svømme tilbake til buffe bordet dem har uti bukta her i dag.

Etter denne ble det en pause for å la det roe seg litt igjen. Noe jeg pleier å gjøre ved slikt fiske i slike områder. Andre tilfeller om man får større fisk kan det være lurt å kaste relativt kjapt igjen ettersom det ofte er flere større fisker som går sammen. Er ikke alltid slikt, men har skjedd ofte opp med tiden. Her var det i hvert fall flere fine fisker uti. Uansett nå ble det en pause og solen ga en skikkelig smak av vår.

Den neste timen ble ganske artig med bra fiske, mye jaging og en virkelig stor sjøørret som viste seg lenger utpå. Hadde den kommet på kastehold og tatt flua så hadde det blitt skikkelig leven i bukta, men så aldri noe mer til den.

Pattegrisen dere ser under på bildet her hadde levert knall bra til nå, men det endret seg fort. Etter en stund med meget bra fiske med jagende sjøørret så roet det seg helt og de begynte å vake litt lenger ut fra land.

Loppeboksen måtte frem igjen og en plan for videre fiske ble lagt. Sjøørretene vaket spredd både innfor og utenfor kastehold.

Fisket av hele området veldig effektivt med pauser, men uten noe som helst resultat. Etter en times fiske så ble det helt stille på vannet uten å se snurten av fiskene.

Jeg rakk uansett å oppleve ganske morsomt fiske og koset meg maksimalt.

 

Desember er i gang og som sagt så er det en herlig tid. Noe av det beste med desember for min del er jo julen. Jul er gøy det, men jul er ekstra gøy ettersom jeg er gift. Da blir det mye shopping for frua sin del som igjen åpner døra rett ut til de salte elementene for meg. Jeg nyter uansett hver tur nå og selv om de dagene med sol virkelig setter en flott ramme, så har alle de ulike værforholdene en sjarm denne tiden.

Ny kort rapport om noen dager her på bloggen. Skitt fiske folkens.

 

 

spacer

Leave a reply