Sjøørretfiske 4 årstider – DEL 1- Vinterfiske etter sjøørret, verdt å prøve

Sammen med mørkere og kaldere tider er det mange sportsfiskere som setter sjøørretfiske på pause i påvente av våren. Våren er for mange sett på som høytid for sjøørretfiske, noe som kanskje stemmer godt, men la deg ikke skremme av denne årstiden vi er kommet inn i. Desember kan nemlig levere et meget bra sjøørretfiske.

Ja, du leste riktig. Sjøørretfiske i disse kalde tidene kan være bra, men også en utfordring til tider både med kulde kroppsmessig og å finne ut hvor sjøørretene oppholder seg. En annen viktig del av fisketurene på denne årstiden, synes jeg helt klart er kosen og pausene mellom slagene. Fyre opp et bål, varm drikke og bare nyte. For naturopplevelsene denne årstiden gir like mye som de andre årstidene.

 

Jeg er svært aktiv på sjøørretfiske vinterstid og vil gjerne dele min rutine og noen gode tips som kanskje kan være med på å øke mulighetene for en flott vintersjøørret.

Nå er det slik at jeg sitter verken med noe fasit over dette eller er utlært innenfor faget sjøørretfiske. Jeg føler man aldri blir utlært innenfor dette og man lærer stadig noe nytt. Det å skape sine egne erfaringer er noe av de beste tipsene jeg kan gi ettersom man lærer best av det. Erfaringer er noe man bygger seg opp med tiden. men det å dele av sine egne erfaringer sammen med det å lytte til andre sine erfaringer vil alltid være gull i mine ører .

Det finnes ulike grep man kan ta for å nettopp ØKE sjansene for å få sjøørret på kroken. Noen ganger er det tilfeldighetene som gir resultater, men som oftest er det kunnskap om sjøørreten, hvor den oppholder seg til de ulike årstiden og mat tilgangen som avgjør fremfor noe annet.

 

 • HVOR FINNER MAN SJØØRRETEN OM VINTEREN
 • UTSTYR, FLUEVALG OG INNTREKK
 • HVORFOR FISKE SJØØRRET OM VINTEREN
 • GODE TIPS

 

 

 

 

HVOR FINNER MAN SJØØRRETENE OM VINTEREN

Vi går rett på fiskeområdene. Bare så det er nevnt så vil de ulike årstidene med sjøørretfiske variere stort ut i fra hvor i vårt vakre land man befinner seg. Jeg bor på grensa mellom Telemark/ Aust-Agder og har mine fiske områder i disse områdene sammen med Vestfold.

Valg av riktig fiskeområder ut i fra de ulike årstidene er viktig med tanke på å øke mulighetene for å treffe på sjøørretene. Nå er det slik at man kan få sjøørret over hele linja også om vinteren, men å velge riktige fiskeområder er som sagt med på å øke mulighetene for fangst betraktelig. Det er faktisk valg av fiskeområde og det å fiske av området effektivt som ofte skiller de som oftere får mer sjøørret enn andre.

Føde er alltid viktig for sjøørretene og der det ikke er noe særlig mat å få der er det også vanskeligere å treffe på fisken. Det er ikke noe moro å dra på en resturante med lite mat på tallerkenen når rommet ved siden av har buffebord dekket til fest. Nå er det slik at vinteren med det kalde vannet gjør at det ikke er slike buffe tilstander for sjøørretene og noe mer enn bare føde står i tankene. Varmere vann og vann med lavere saltinnhold er greit å huske på nå under jakten på sjøørreten.

LAVERE SALTINNHOLD

Når vanntemperaturen faller om vinteren så er det jo kjent at man bør oppsøke brakkere vann. Vann med lavere saltinnhold vil ofte levere et bedre fiske med tanke på å oftere få fisk. En ting man bør huske på er at i slike områder kan det samle seg en del samlinger av mindre fisk. De mindre fiskene takler det salte vannet dårligere enn de større individene og uten at vi skal gå noe særlig inn på det nå så kan dere søke det opp på Google og lese seg litt mer opp om det. Ganske viktig info som er verdt å lære seg om man ikke sitter med kunnskapen. Søk opp ordet osmose og sjøørret. Jo mer kunnskap om selve sjøørretene jo bedre forståelse vil man få som igjen slår positivt ut på å ta dem rette valgene.

 

NB. Husk at fiske utenfor utløp av bekker, elver og diverse brakkvannsområder er lovregulerte. Sjekk ut dette før fiske ved nye fiskeplasser.

 

Så om man treffer på samlinger av småfisk så anbefales det å forflytte seg og mulighetene for å få en vinterstøing i slike områder er litt høyere, også disse bør settes fint tilbake. Nok om det. Nå går vi videre til mine fiskeområder om vinteren.

FJORDENE

Jeg må si at jeg opp med årene har blitt mer glad i å fiske uttaskjærs også om vinteren, men dette kan til tider være tøft om man ikke har tålmodigheten og staheten som trengs. Jeg trekker inn i fjordene til tider og så lenge det ikke legger seg is så kan man finne områder som leverer bra fiske. Nå har det seg sånn at i slike områder så øker mulighetene for å få fisk som har vært oppe å herje i bekkene på høsten, men man kan fint treffe på flotte eksemplarer også inne i fjordene. Man må ikke uttaskjærs for å få større feite blanke sjøørreter.

Når jeg fisker innover i fjordene så oppsøker jeg diverse grunne bukter da gjerne med noen markante marbakker eller dypere partier rundt i området. Dette av to grunner. Vinteren og kaldere vann så kan sjøørretene trekke dypere, men komme kjapt innom på grunnere vann. Jeg får mye fisk på vinteren ved å fiske dypere langs med marbakkene.

Dager hvor solen får jobbe litt gjør at jeg fisker over de grunne buktene litt ut på dagen. En ørliten temperaturforandring kan påvirke. En viktig regel ved slikt fiske er å aldri gå ned til kanten i bukten. Legg alltid ut de første kastene der man står litt inn på land eller om man sniker seg ut til vannkanten. Dette kan være avgjørende da fisken kan stå helt inntil land og svært grunt.

Jeg drar selv alltid ut en del line før kastet og overdriver med å stå inn på land. Det er lettere å skremme fisken på slike områder enn man tror.

Bukter med ålegress og mudderbunn er svært bra. Dette har vi mye av i mine områder og disse leverer meget bra til tider.

På bildet over ser dere et område innover i fjordsystemene i mine områder Kragerø. Her er det store ålegressområder utover mot øya dere ser til høyre i bildet. I bukten jeg har på fisk beit det på ca 30 cm vann med mudderbunn. Vi tok flere sjøørreter i god kondisjon som jaget på stingsilda. Vanntemperaturen viste 5 grader og inntrekket var med høy fart. Dette med inntrekk med mer kommer det mer om lenger ned i innlegget.

I slike områder kan man også møte på vakende fisk selv i kaldt vann. Et meget artig fiske hvor man ofte kan se dem komme plogene etter flua. Et godt tips er å roe seg ned ved slike områder. Følg litt med på de eventuelt vakende fiskene og hvordan dem beveger seg. Legg en plan før man går rett ned å begynner å fiske. Dette fører ofte mer positivt med seg enn at man stresser ned å denger ut flua.

På bilder under her ser dere noen punkter i det området som er beskrevet over. Punktene jeg har merket av er små fordypninger og kanter mellom lys/ mørk bunn. Dette er plasser jeg har fått mye fisk gjentatte ganger. Jeg fisker selvfølgelig av kantene og ellers av området, men etter hvert som man lærer seg sine fiskeplasser så vet man om ulike punkter som ofte leverer fisk gang på gang.

 

Jeg oppsøker også gjerne strømsatte sund innover i fjordsystemene, men noe av det artigste fisket jeg har hatt med årene er inne i ulike båthavner. Om isen ikke har lagt seg eller om det ligger is i halve bukta så kan man fiske av iskantene.

Også utenfor diverse hytter ute ved kysten er det små bukter som ofte er grunne, men som har noen dype partier hvor dem kommer inn med båtene sine. Her er det også svært bra fiske til tider. På bildet under ser dere en som var på besøk i Kragerø i starten av desember. En flott sjøørret tok flua 10 meter fra land på kanten av grunnere vann til en dypere lomme.

I slike områder har jeg ofte truffet på litt finere fisk.

 

Andre områder innaskjærs, men litt ut i fra fjordsystemene er plasser med steiner langs land, store steiner ut i vannet, med såkalt leopard bunn og nær tilgang på dypere vann. Et typisk område jeg oppsøker ved litt ruskevær. Når det trykker på litt skrått innover mot land trives jeg godt. Det er jo ikke alltid så behagelig å stå å fiske i slikt vær i denne årstiden, men på jakt etter de større fiskene så har ofte disse områdene i takt med værforholdene levert.

Bildene dere ser over er fra en plass som jeg beskriver over. Her går det et større grunnparti med leopardbunn mellom land og ut til øyene. Det er en markant marbakke ytterst og en dypere renne ut mot øyene. På dette partiet mellom land og øyene er det flere dypere lommer. Mye strøm i mellom her. Her fisker jeg meg langs land en runde før jeg går tilbake og vader meg litt lenger ut for å gjenta fisket langs land. Ved dårlig vær hvor dønningene slår skrått innover utenfra er da jeg har hatt det beste fisket her. Da helt langs med land og gjerne ytterst ved punkt 2 som dere ser på bilder under. Langs med land utover her blir det dypere.

Litt videre ut for denne plassen kommer det en strand hvor det er ganske dypt nærme land. Her får man ofte fisken langs med strandkanten da dem jager langs med land. Dette ser jeg ofte selv på vinteren og er en plass mange flotte vintersjøørret har blitt fanget. På bildet under ser dere denne plassene bedre og ser punktene jeg fisker av.

Så det at diverse bukter, grunne viker, båthavner og strømsatte sund litt innover i fjordene er gode fiskeplasser nå er det liten tvil om. Til tider må man forflytte seg en del, men man treffer ofte fisk på en av disse plassene i disse tider.

 

HAVGAPET

Vi må en liten tur ut til det åpne hav også. Ja selv nå om vinteren. I mine fiskeområder har vi mange små avskjermede bukter med direkte tilgang til det åpne hav. Dette er plasser som kan levere svært bra vinterstid.

Ut av fjordene og langs svabergene mot det åpne hav er naturopplevelsene hakket vassere enn å fiske innover i fjordene. Det synes nå jeg og sjøørretfiske kan være like artig, om ikke ennå mer her ute.

I disse områdene nå så holder jeg meg unna svabergene helt ute mot det åpne hav. I stede fisker jeg av buktene som stikker litt inn og de litt avskjermede buktene. Litt eksempler på slike plasser kommer under her.

På bildene over får dere glimt av en av mine favoritt bukter. Her er det en grunn avskjermet bukt fra havet med en litt dypere renne inn. Lenger inn i bukta går det en liten kanal midt ut i havgapet. Denne bukten fisker bra ved ulike forhold. Som nevnt før så er dager med sol i slike grunne bukter svært bra, mens andre ganger er det de dagene det virkelig trøkker på ute i havet hvor vann strømmer inn. Dette gir en lett farge på vannet her inne, mye bevegelse i vannet og et godt fiske. I den brede åpningen inn til bukta er erfaringen best når vannet strømmer inn. Jeg har sittet å sett på sjøørreter i 2-4 kgs klassen stå å vake på samme plass en stund når det har strømmet på det verste innover.

Innover i bukten blir det ganske grunt og mange ganger har jeg spottet sjøørret som står eller jager på småfisk.

På bildet under ser dere hele bukten.

Så vinterstid utover i skjærgården så er det slike bukter jeg fisker for det meste. Jeg går fra bukt til bukt og fisker over ganske kjapt, men effektiv. Altså fisker over slik at jeg dekker det meste av bukten.

Utenom slike avskjermede bukter så oppsøker jeg plasser som bildet under beskriver godt.

Små lommer om man kan bruke det navnet. Her er det flere kanaler som strømmer inn vann og lommene varier fra litt dypere til grunne. På bilde over kan det være magisk fiske til tider rundt den store steinen. Ved høyt vann når det stormer som verst og fisken trekker dypere i de andre lommene, så er området rundt denne steinen svært bra. Dette er en av de få plassene jeg får sjøørret grunnere ved slik vær i slike områder. Som regel er erfaringen at fisken trekker litt dypere ved høyere vann enn normalt.

Slike områder er også soldager perfekte.

Så dette var litt info og bilder bra mine fiskeområder vinterstid. Jeg har noen faste plasser jeg bytter på å dra til ut i fra de ulike forholdene og hvordan vanntemperaturen er. Det å lære seg sine fiskeområder er viktig og bidrar mye på jakten etter sjøørreten.

Et godt tips nå om vinteren er å bevege seg mer enn i de varmere årstidene. Man må jobbe litt for fisken nå og det å forflytte seg er viktig.

 

UTSTYR, FLUEVALG OG INNTREKK

Ja vi må jo prate litt om utstyret man bruker, fluevalg og inntrekk. Vi går rett på bekledning og fiskeutstyret.

 

BEKLEDNING OG VADEUTSTYR

Denne årstiden langs kysten skal det lite til før man begynner å fryse. Derfor er det ekstra viktig å kle seg både godt og riktig. På markedet nå er det så mye bra bekledning og hjelpemidler som gjør det enklere å forlenge sesongen.
Innerst mot kroppen er det ull (Merino) som gjelder for min del. Longs, trøye og sokker av ull. Går ikke inn på noen spesielle merker nå, men er avhengig av bra kvalitet. Fryse på fisketur er ikke godt.

Etter dette er det på med en fleece Bib. Denne dekker kroppen fra bunn til topp. Så på med en deilig ullgenser.
Deretter på med vadejakke/ jakke som er vindtett.
Så må jo selvfølgelig lua på og noen gode hansker. Det å fryse på hendene under de verste forholdene er nesten umulig å unngå. Jeg tar heller oftere pauser og varmer hendene godt. Et annet lite tips er å prøve engangshansker innenfor fingerløse hansker. Bare husk at engangshanskene bør være litt for store. Dette funket for meg for mange år siden og har hørt om andre som bruker det, men det er ikke noe jeg bruker noe særlig mer. Jeg tar heller som sagt en del flere pauser hvor jeg varmer hendene.
Neopren vadebukse er helt klart det beste valget vinterstid, men jeg er i såpass mye bevegelse hele tiden at jeg heller bruker vanlig vadebukse. Vader sjeldent lenge om gangen om vinteren.
Vadesko bruker jeg mine vanlige som ellers på året, men bruker det paret mitt som har studs som bidrar til bedre fotfeste. Husk vær forsiktig uansett på glatte svaberg.
I disse kalde tidene roer jeg ned tempoet en del. Dette for å hindre å bli svett, noe som gjør at man blir ekstra kald når man står lenge rolig å fisker. Ro ned tempoet selv ved mye forflytning. Her kommer det med litt riktig bekledning å gjøre inn i bildet.

 

FISKEUTSTYRET

Jeg har enkelt og greit to fluestenger rigget for vinterfiske. En 9,6` #7 rigget med en Fast Intermediate line. Dette er allround stangen som brukes året rundt og til de fleste forhold. Så har jeg en 9,3` #6 som brukes til de dagene med lite vind og på vakende sjøørret. Her bruker jeg som regel Slow Intermediate, noen få ganger flyt, men det er svært sjeldent.
9,6` #7 med Fast Intermediate oppsett bruker jeg gjerne de dagene der vinden står på rett inn på mine fiskeområder og når jeg oppsøker plasser uttaskjærs. Ved mye bevegelse i vannet og for å fiske av ulike kanter fra grunt til litt dypere vann, så er en Fast Intermediate line perfekt. Eventuelt kan en synkeline være greit å ha ettersom man kan fiske av dypere partier mer effektivt. Dette kan være lurt å ha i bakhodet ettersom sjøørretene kan trekke dypere.
Uansett så er det Fast Intermediate jeg bruker nesten hele året til de fleste forhold og som passer mitt fiske best.
9,3` #6 med Slow Intermediate bruker jeg gjerne de dagene jeg observerer vak eller fisker som svømmer inne i grunne bukter. Med Slow Intermediate fisker jeg fint på vakende fisk og til litt mer «hengende» fiske. Altså når jeg ønsker at flua skal henge en del i vannet med lange pauser i inntrekket eller lengre daletid. Flyteline brukes noen få ganger i løpet av året, men jeg personlig fisker best av på mine måter ved slikt fiske med en Slow Intermediate line.

Fortomsoppsettet på #7 stangen med Fast Intermediate line er som regel en ferdig 9` tappert fortom som går ut til 0,26mm, deretter ca 1 meter 0,25 spiss. Fortomslengde og tykkelse varierer jeg hele tiden ut ifra forholdene, fiskemetode og fluevalg. Ved klart og rolig vann så velger jeg en del lenger spiss. Gjerne en 12` fortom ut i 0,25mm med alt fra ca 80 cm – 1,5 meter spiss som ender ut i 0,23 og faktisk helt ned i 0,17 ved enkelte tilfeller. Jeg liker at fortommene er litt tynnere til enkelte fluer og fiskemetode ettersom flua får en mer «livlig» gange. Om det spiller noen rolle kan man sikkert diskutere som alt annet, men i mine tanker liker jeg å tro det.

Jeg har også en mappe med meg i sekken der jeg har taperte ferdig egne fortommer i forskjellige størrelser som ligger klare til bruk. Liten rutine jeg har de dagene jeg vet det blir kaldt ute på tur.

 

Linekurv og vadestav er selvfølgelig med som alltid. Linekurven er et viktig hjelpemiddel. Beskytter fluelinen, lettere å forflytte seg bortover mens man fisker, og er et must når man vader. Istedenfor at fluelinene synker ned rundt beina dine, går ned i tanga og blir skylt rundt av dønninger så ligger den heller å koser seg i kurven.
Vadestaven er ikke noe man MÅ ha, men anbefaler det om man har fiskeplasser hvor mye vading er nødvendig. Særlig områder med mye store stein osv. Den har reddet meg fra kjipe bade episoder ved en del tilfeller.

FLUEVALG OG INNTREKK

Fluevalg er alltid den største tankestjeleren til en fluefisker føles det ut som. Noen ganger spiller det nada rolle hvem flue som er i enden, mens andre ganger er det kun en flue som viser seg å levere.
Mitt fluevalg nå avhenger av fiskeområde og forhold, men bruker fluer som Speykutlingen, Pattegrisen, Vaskebjørn, Kobberbassen og Jiggy. Når temperaturen virkelig synker, så velger jeg ofte noen i mindre størrelse, men at sjøørretene tar større byttedyr selv når vannet er svært kaldt er helt sikkert. Det har jeg opplevd mange ganger med tiden. Her ser man et bilde av større byttedyr som en sjøørret gulpet opp i håven.

Men det skal sies at jeg har fått mest fisk på mindre fluer i de kaldeste månedene. Jeg er litt mer på det med bevegelse og størrelse på flua enn fargevalg, men orange og hvit er vel en velkjent farge i disse kalde månedene. Jeg er mer opptatt av farger når det kommer til lys ute. Da med tanke på dagslys/mørket. Uansett så har jeg alltid brukt fluer i enden som jeg har troen på den dagen, på den plassen under de forholdene som har vært. Det er litt viktig å stole litt på sine egne tanker og å ha troen på det man bruker og gjør. Det er også utrolig moro å binde nye mønstre og prøve ut disse. Det er lissom et ledd av mange ledd som slår seg sammen til den herlige lidenskapen for fluefiske vi har.

INNTREKK er noe jeg bruker mine tanker mye på. Variasjon på inntrekkene er viktigere enn man tror og dette er jeg 100% sikker på. Man kan stå gjentatte ganger med samme inntrekk for så å sette opp farten og sjøørreten tar direkte. Vinterfiske etter sjøørret er nesten ferdig bestemt at man må fiske rolig og det er jo kanskje ikke så rart da aktivitetsnivået til sjøørretene blir lavere jo kaldere vannet blir, men jeg anbefaler å ikke være redd for å fiske hurtigere selv når vannet er kaldt. Jeg har meget god erfaring de dagene rolig fiske ikke leverer med å legge stangen under armen og trekke inn med begge armene. Så husk variasjon er viktig. Daletid, rolige inntrekk, kjappe små inntrekk og litt pedal to the metal inntrekk. Altså variasjon er et nøkkelord.

Selvfølgelig som alt annet så kan man få fisk ved å bare ta seige og like inntrekk hele tiden, men jeg vet at mulighetene for at sjøørretene tar flua øker betraktelig om man varier på inntrekk.

HVA ER MED I SEKKEN OG HVORFOR SJØØRRETFISKE DENNE ÅRSTIDEN

En god og stor sekk er viktig for meg. I den fyller jeg med det jeg anser som viktig å ha med seg.
En termos med varm drikke, noe godt å spise på, ekstra ullgenser og sokker om uhellet er ute. Lett å skli og få et alt for tidlig bad.
Et sitteunderlag, en øks og utstyr til å kunne lage sammen et godt bål. Kosen på fisketur er veldig viktig for meg og det å stresse ned fra hverdagen er rett og slett sunt.

En ekstra fluesnelle med line, diverse fortommer og flueboksen er med. Sammen med bærepose til en eventuell fangst som blir med hjem til middag.
Kjelen henger alltid på sekken og brukes alltid når det blir å lage bål.
Sjøørretfiske for denne årstiden betyr mye. Selv om dagslyset er kortere og kulden kan være tøff til tider, så får man en god følelse av å være ute. Og ikke minst kan man oppleve et kanon fiske på litt finere sjøørreter nå. Det er der alt ligger. Håpet om de store blanke sjøørretene, men også å kunne nyte livet langs kysten også på en tid av året hvor kroppen kvier seg litt mer til å komme seg ut.

Jeg bruker en del av erfaringene mine som jeg har bygget opp gjennom alle år og turer som gjør at jeg stadig finner sjøørret denne årstiden. Så om man ikke finner ut av det med det første så kan jeg si såpass at man får igjen for all den tiden man har brukt ute. Så ikke gi opp, prøv noe nytt, ha troen på dine egne ideer og ikke minst så er det ikke farlig å spørre andre om råd. Råd om både fiske generelt denne årstiden og fiskeplasser man bør oppsøke. Det at vi som har denne lidenskapen for fiske kan hjelpe hverandre med diverse er noe jeg synes er helt topp i hvert fall.

 

GODE TIPS

 • Alltid lurt å planlegge dagens fisketur ut i fra værforhold den aktuelle dagen.
 • Husk at værskifte kan være bra. Dager med mildere vær og væromslag kan gjøre en plass som var dårlig dagene før om til en plass det biter bra
 • Sjøørretfiske om vinteren så kan det være lurt å forflytte seg mye.
 • Varier på inntrekk. Selv ved svært kaldt vann kan kjappe inntrekk levere. Nøkkelordet er variasjon.
 • Varier på dybde. Dager det er kaldt og det for eksempel har vært et tynt lag med is kan det være lurt å fiske av litt dypere. Også her er variasjon viktig. Fisk av grunne plasser, selv der man tror fisken ikke svømmer. Fisk av nærme land før man eventuelt vader ut i bukta.
 • Fisk inn i mørket. Mange forbinder sjøørretfiske i mørket med de varmere månedene av året, men det er de som også vet at sjøørretfiske kan være svært bra også i mørket i de kaldere månedene. Jeg har selv god erfaring med å fiske meg inn i mørket denne årstiden.
 • Varier størrelsen på flua. Ved stille vann og vakende fisk som ikke vil bite så kan det være lurt å tenke litt motsatt av fasiten. Prøv en større flue som tar oppmerksomheten.
 • Viktigste tipset av dem alle er kose deg på tur. Resultatene kommer når man minst venter det og stress fiske fører nesten aldri noe godt med seg. Nyt naturopplevelsene og plei den herlige lidenskapen vi har for fiske.

 

Jeg ønsker dere alle en flott vintersesong på jakt etter sjøørretene.

SKITT FISKE

Ole Martin Gilbu

 

spacer

Leave a reply