Laksefiske 2018 – En krevende sesong

Kalenderen viser september og det fiskes fortsatt laks i flere elver i Norge. Jeg selv avsluttet sesongen for 14 dager siden, ikke helt frivillig, men jobb og hjem kom i veien for sluttspurten. Som sagt så er det fortsatt muligheter, men utstyret er nå vasket og klargjort for lagring i 8 tunge måneder.

Mange har spurt meg hvordan sesongen ble. Jo da, årets laksefiske ble like fantastisk som den alltid har vært, men fangstmessig fikk jeg store utfordringer. Etter mange år med eventyrlige fangster og øyeblikk i forskjellige elver jeg fisker i, kom det en sesong der dette stoppet opp. Jeg må faktisk 12 år tilbake i tid om jeg husker riktig, til en sesong lik denne.

Nå har det seg heldigvis slik at jeg både vet og forstår hvordan laksefiske henger sammen, og om jeg skulle begynt å klage over hvor lite laks denne sesongen har gitt, ja da tror jeg faktisk jeg burde funnet på noe annet å drive med. Årets sesong har gitt meg like mye av lidenskapen langs elvene som alle andre år.

ÅRETS FØRSTE TUR

Åpningsfiske ble 1 juni i Mandalselva. Sammen med Mikael Blomberg og et par kompiser fra Bergen så var det deilig å komme i gang igjen etter en lang vinter.

Mikael Blomberg tok årets første laks tidlig første morgenen. Herlig følelse å føle på disse gledene igjen, selv om det ikke er en selv som har på fisk.

 

ÅRETS FØRSTE VESTLANDSTUR

Høydepunktet hver sesong er å komme seg over fjellet til  Vestlandet. Jeg hadde min første tur til Vestlandet bare noen måneder gammel og årlig siden den gangen har jeg blitt tatt med, og reist over til elvene som renner i unik natur.

Årets første tur til Vestlandet ble til Uskedalselven. En elv jeg trives godt ved, selv tidlig på sesongen. En typisk flomelv, så da værmeldingen endelig meldte litt nedbør av betydning, jau da var jeg på vei.

Det tok ikke lange tiden før det strammet seg opp og årets første.. eller ? Ikke laks, men årets første sjøørret i elv ble det.  Mistet en laks og fikk et par flotte sjøørret.

Laksen ??? Jo den uteble…

 

SOL, SOL OG JAGGU MER SOL

Det er ganske lett å beskrive årets sommer. Sol dag etter dag. Årets start på laksefiske bar preg av svært lite nedbør som gjorde at det ble svært lave vannføringer i mange elver.

Det ble lite fiske i perioder, men en tur til Mandalselva i ny og ne ble det.

Mandalselva hadde fin vannføring og var den eneste elven i nærhet av meg som hadde fiskbar vannføring. Jeg landet en på 5,5 kg på den ene turen ellers ble det lite liv på de kommende turene.

NÆRØYDALSELVA

De desidert største øyeblikkene mine innenfor laksefiske har jeg opplevd i Nærøydalselva. Denne dalen og elven kan jeg lett si er en del av meg og jeg nyter hvert eneste øyeblikket der.

Årets fiske i Nærøydalselva ble også preget av den lave vannføringen, så det ble faktisk svært lite fiske der, selv om jeg hadde mulighetene for å fiske ganske mye. Så lavt vann det var til tider så var det faktisk mer moro og behagelig å gå langs elven å nyte synet av en del stor laks jeg så.

Det lille jeg fisket leverte en fin sjøørret, ellers var det ikke Nærøykubber for min del denne gangen.

AURLANDSELVA

Endelig skulle jeg fiske i Aurlandselva igjen. Jeg trives langs denne elven og her kommer sjøørretfiskeren i meg til sin rett. Sjøørretfiske som gjelder i denne elven. All laks er fredet.

Denne elven har en minstevannføring, så mens andre elver i områdene hadde lav vannføring så var det fullt fiskbart her.

Jeg fisket flere plasser fra de nedre deler til de øvre. Jeg var i kontakt med stor sjøørret allerede første natten og så mye fin fisk. I tillegg til sjøørret så var det et par grove lakser å se.

En 11` Switch #7/8 og en 10` #8 var rigget under alle turene i denne elven og det skulle vise seg at de fikk kjørt seg på de fleste turene hit. Da ikke på laks, men sjøørret. 

En god blanding av sjøørret ble det , der vektene lå på alt fra rett i underkant av 1 kg til 2,5 kg på den største. I Aurlandselva blir det jo ofte tatt mye større sjøørret.

Aurland er en fantastisk elv og også her er omgivelsene fine. Stadige turer ned til Spar butikken i sentrum for påfyll av mat, og gode samtaler med andre fiskere.

Av 25 sjøørret ble en tatt på land pga skade.

Jeg tok med 2 kompiser oppover som ikke har fisket så mye i disse flotte vestlandselvene før og det var ganske moro at dem fikk føle litt på både fisket her og omgivelsene.

LYGNA – DE SISTE TURENE

De siste turene for sesongen gikk til Lygna. En flott elv som munner ut i Lyngdal, Sørlandet. En elv det er umulig å ikke like. Her har man mye elv å fiske på til en svært behagelig pris på fiskekort og min erfaring fra turene ditt er at det er et godt miljø langs elven.

Det skal sies at heller ikke Lygna ville bidra til noe laks for meg. Jeg fisket på svært gode forhold de turene jeg hadde ditt og fisk var det nok av. Jeg brukte alle mine triks og erfaringer, men ikke snakk om at noe annet enn sjøørret ville bite. De aller siste kastene for sesongen, høyt opp i elven så mistet jeg 2 store laks… Ikke akkurat en deilig avslutning på årets fiske, men nå er det slik det ble og jeg er ikke typen til å gå å gnage på noe slik. Det gledelige er at det flommet på med fisk den siste tiden og jeg finner gleden i at mange hadde noen herlige opplevelser langs elven.

Så var øyeblikket her igjen… Jeg takker for denne sesongen og nedtellingen til en ny sesong er i full gang.  Forhåpentligvis med litt mer lakselukt på hendene. Bare 8 måneder igjen ……

 

 

 

spacer

Leave a reply