Sjøørretfiske i Kragerø – Noen timer i de salte elementene

Det har ikke blitt så mye fiske i bakgården den siste tiden. Noe har det blitt, men mindre enn vanlig. Grunnen er enkel og det er at det har vært en periode der gytebekkene har fått all oppmerksomheten. Det blir mye kjøring rundt for å følge med på de forskjellige bekkene og det tar en del tid, men det er jo også et høydepunkt år etter år. Høstens eventyr i bekkene er vakkert.

Utenom det så var jeg en tur tilbake til Møn igjen noen dager i forrige uke og helgen som var.

Derfor har det blitt noen dager med lite fiske i min herlige bakgård. Det er tiden utover nå jeg virkelig trives rundt mitt sjøørretparadis og nå som høstens eventyr nærmer seg slutt i bekkene, ja da er det å trappe opp til full rulle langs kysten igjen.

I dag startet dagen med å snurre sammen et par fluer før sekken ble pakket. Jentungen ville være med i dag og det sier jeg selvfølgelig aldri nei til. Ada er 5 år og har fått lidenskapen for fiske, da særlig laks og sjøørretfiske plantet inn i hjernestammen fra hun bare var noen uker gammel.

Dagens tur var det ingen plan over annet enn å se hvordan forholdene var ute ved mine kremplasser ved Portørlandet. Det er der ute jeg bruker mye tid de kommende månedene.

Da jeg kom ut til Portør så fikk jeg sett litt hvordan forholdene var. Jeg har fisket ekstremt mye ute i disse områdene i det som er av værforhold året rundt, så jeg stoler mye på det jeg har plukket opp av erfaringer. Normalt ved slike forhold det var i dag så har jeg som regel bare funnet småfisk i buktene jeg pleier å fiske. Slik var det i dag også. Jeg fikk en del mindre sjøørret spred utover på ulike bukter. Større fisk var det ikke tegn til. Derfor gikk turen fort videre til andre områder.

Slik forholdene var i dag med lavt vann, klart vann og relativt lite vind så falt valg av fiskeplass til noen små strender rett forbi Gjernes områdene. Jeg pleier å velge å dra til disse områdene når forholdene var slik dem var i dag. Det valget ble full klaff også i dag.

For å komme til første plassen jeg var i dag så er det litt over 1 km å gå. Da jeg kom ned til fiskeområdene så tok det ikke mer enn 1 minutt før jeg så aktivitet med jaging helt i strandkanten. Da jeg kom nærmere så fikk jeg se en flott sjøørret svømme over stranden og jegeren våknet opp for fullt. Jeg sjekket fortom og krokspiss som vanlig, mens jeg fulgte litt med utover vannet. Så jo at sjøørretene var aktive og var ganske sikker på at det ville smelle ganske fort. Det stemte bra, for på det første kastet og to trekk i lina så ble det flex. En skikkelig sprek sjøørret som tydeligvis har spist nok mat en periode. Sølvblank og overvektig. Herlig start på denne plassen.

Etter mye liv og røre i vannet etter første sjøørreten så ble det et par minutter ved strandkanten før jeg prøvde på nytt. Plutselig hører jeg jentungen sier at det svømmer en sjøørret rett ved beina hennes i strandkanten i retning meg. Det stemte det og jeg fikk vippet flua rett foran den. La stangen under armen og satte opp farten på flua. Jeg så sjøørreten satt fart mot flua og lagde en deilig plog i vannet før den sugde i seg flua.. Nok en fantastisk sjøørret. Ikke at disse fiskene var så store, men kondisjonen var knall bra og de var spreke akkurat slik vi liker det.

Denne sjøørretene veide ca 1,3 kg og hadde vært en ypperlig matfisk, men også denne fikk svømme videre. Matfisk blir med hjem kun når det er behov for det eller om fisken er skadet. Utenom det så har jeg så lenge jeg kan huske prøvd å praktisere «fang og slipp» så mye som mulig.  Dere som har fulgt med meg gjennom Fiskejegeren en stund har jo både lest og hørt meningene mine om nettopp «fang og slipp» og det å kunne ta med seg en matfisk i ny og ne, så det trenger jeg ikke skrive noe mer om nå.

Det ble jo en god start på denne plassen og det skulle vise seg å være mye fin fisk i områdene. De neste 2 timene leverte 6 sjøørreter i tillegg til de 2 første på denne plassen. Alle sammen veide ca 1 – 1,3 kg. Jeg fikk også se en 2+ fisk som hoppet et stykke fra stranden. Ada ville prøve noen inntrekk og hun fikk på en ganske fin sjøørret som dessverre hoppet seg fort fri.

Som alltid varer ikke slike gode perioder så alt for lenge. Det ble brått stopp og et par sel kom sigende forbi ute ved marbakken langs stranden. Selen behøver ikke å være årsaken til at det ble så dødt, men må jo ha en unnskyldning så da tar vi den. Uansett så går klokken fort og disse dagene nå er jo ikke akkurat så generøse med dagslys, så det var kun tid til en siste plass.

Siste plass for dagen ble til en plass jeg besøker regelmessig. En plass det er gode muligheter for fine sjøørreter og denne årstiden sammen med de kaldere månedene kan by på noen gromme fisker.

I dag var det lite liv ved denne plassen, selv om forholdene var relativt fine med lett farget vann og del strøm. Jeg så en god stim med tobis svømme langs renna i strandkanten.

Denne plassen var det helt dødt. I hvert fall var det ikke noe sjøørret som verken viste seg eller var interessert i fluene mine denne gangen. Det skal sies at jeg kun fikk fisket der en times tid. Normalt kan jeg gå frem og tilbake i dette området ved de rette værforholdene en hel dag. Plutselig kommer fisken inn der og da har det blitt noen uforglemmelige gode øyeblikk.

Kort oppsummert fra dagen så ble det en herlig dag sammen med Ada. Alle de turene er fine uansett fangst eller ikke. Fiskeområdene for dagen ble som forventet og moro at det klaffet med flere fine sjøørreter i topp kondisjon.

Jeg kommer til å skrive litt fra utvalgte fisketurer fremover. Så til de av dere som er interessert i litt lesestoff fra mitt sjøørretfiske, ja da kommer det en del av det fremover. Nye episoder ved vlogg kommer og ny langfilm kommer nærmere jul .

Det er herlige tider for en sjøørretfisker fremover. Naturopplevelsene er store og muligheter for noen flotte sjøørreter er helt klart til stede. Senhøsten og vinteren er min favoritt tid for sjøørretfiske i sjøen, så med andre ord gleder jeg meg stort til den kommende tiden.

Les mer om mitt sjøørretfiske vinterstid her SJØRRETFISKE VINTEREN, MITT FISKE

Kom dere ut på fisketur og kos dere. SKITT FISKE

Ole Martin Gilbu

 

 

 

spacer

Leave a reply