Sjøørretfiske Møn – Følelsen av å komme «hjem» igjen

For meg er det få følelser som slår den følelsen jeg får når jeg pakker fiskeutstyret, setter kursen i retning Danmark, og ruller over brua til den fantastiske øya Møn.

Sist gang jeg besøkte Møn var for noen måneder tilbake, dagen etter en svært tøff dag i livet mitt, noe som gjorde at selve turen på Møn ikke var en spesielt god opplevelse den gangen annet enn at det ble bekreftet at Møn er en plass som betyr mye for meg.

For de av dere som har fulgt med på mine fisketurer til Møn, både på film og på blogginnlegg her på nettsiden, så har dere sikkert forstått for lengst at Møn ruger høyt på min liste over alt fra selve sjøørretfisket til naturopplevelsene denne plassen gir.

Foto: Solnedgang Møn, April

AVREISE MØN – NY REISEVEI

Vi har tidligere valgt å ta båt fra både Larvik og Langesund som legger til i Hirtshals i Danmark. Dette er båtreiser som tar rundt 4 timer, og deretter er det i underkant av 6 timer i bil fra Hirtshals til Møn.

Vi har også valgt å kjøre om Sverige, ned til Malmø for så å kjøre over broen over til København, men denne gangen valgte vi noe helt nytt, vi tok DFDS båten fra Oslo.

DFDS har en seiling som går fra Oslo til København. Valget falt på denne båten ettersom den legger fra kai i Oslo på ettermiddagen, og man kommer frem i København dagen etter klokken 09:45 ferdig uthvilt, hvor det da er kun i underkant av 2 timer i bilen videre ned til Møn.

Som med alle danskebåter med overnatting så er regelen slik at det som skjer på danskebåten, ja det forblir på danskebåten.

MØN – HJEM, KJÆRE HJEM

Så rullet vi inn på øya igjen og Tommy fikk sitt første møte med Camp Møns klint, som var plassen vi skulle overnatte. https://campmoensklint.dk/

En familiehytte ventet på oss da vi kom, og etter å ha fått kastet fra oss alt som lå i bilen, så var det bare å rigge opp fiskestengene, på med vadebekledningen og pakke sekken full av mat og drikke.

LA FISKET STARTE

Som jeg alltid gjør når jeg kommer til Møn, er å få oversikt over hvordan værforholdene påvirker fiskeområdene. Dette med vind, farget vann, dønninger og drivende ålegress er utfordringer man må løse ut i fra de ulike vindforholdene.

På bildet under ser man hvordan det så ut på de ytre delene av Møns klint da vi kom.

Dagens vind da vi kom var ganske kraftig, og valget falt da på et områdene som ofte ligger litt mer i le, enn ute på selve klinten.

Tommy har aldri fisket på Møn før så vi begynte relativt rolig, der jeg fortalte litt om områdene og mine erfaringer fra området.

Vi fisket ikke lenge på de ulike fiskeplassene, ettersom jeg ville teste ut flere fiskeplasser, nettopp for å få litt oversikt.

Jo mer jeg fikk kontroll på områdene, jo mer fisk fant vi, og de neste dagene skulle levere et rimelig godt fiske.

TID FOR Å FISKE AV FAVORITT OMRÅDENE

Det jeg hadde gledet meg mest til, noe jeg alltid gleder meg til med de som er med til Møn for første gang, er å vise frem de majestetiske klippene som ruver langs kysten.

Tommy fikk sitt første møte med disse klippene ved de områdene det viste seg å være best fiske for øyeblikket. I hvert fall for vår del, for vi møtte stadig på folk som hadde dårlig fiske.

Det tok ikke lange tiden før Tommy fikk sin første havørred på Møn.

En flott fisk, ikke av de største på Møn, men allikevel den første på Møn.


Jeg fisket med samme oppsett som jeg ofte gjør på Møn.

Stang, 9`#7 rigget med Ridge Clear sin Fast Intermediate line, og fortom varieres ut i fra vindforholdene. I enden er det ofte en liten Pattegris, eller en liten Vaskebjørn.

Liten Vaskebjørn bundet med SLF Saltwater Dubbing, Fluo Gul. https://www.skittfiske.no/wapsi/123735/slf-saltwater-dubbing–fluo-yellow

Det kommer en egen side her på nettsiden min med info om mitt fiske på Møn. Der vil det komme alt om mitt fiske på Møn, deriblant fluevalg, med beskrivelser med mer.

Etter de 3 første dagene så hadde jeg og Tommy fått ganske bra med sjøørret, der en del var undermålere, men også bra med fisk fra 1,3 til 2 kg. I tillegg til dette hadde vi begge mistet grov fisk.

Denne turen mistet vi veldig mye fisk. Som alltid diskuterer vi og synser om hvorfor, men som oftest er det bare å innse at slik var det bare disse dagene. Frustrasjonen blir ofte stor når man mister mye fin fisk, men det har skjedd før, og det vil skje igjen.

Selv om det viste seg mindre fisk enn vanlig, så observerte vi fisk jevnt og trutt, da også de virkelige bamsene som svømmer her nede.

Foto: Anes Spahic

En annen viktig ting på Møn, ja eller det er viktig sånn generelt uansett hvor vi er, det er å sette av tid til å nyte fisketurene med mer enn selve fisket.

Det å bare å sitte å speide utover vannet, spise litt og nyte naturen er med på å gi den helheten som gjør slike turer helt fantastiske.

Så etter lange dager ute langs kysten er det godt å komme seg opp til hytta, ta seg en dusj, og gå bort til restauranten Dark Sky, kun 2 minutter gange fra hytten.

STORFINT BESØK – ANES OG ROAR FANT VEIEN ETTER EN NATT PÅ DANSKEBÅTEN

Etter noen dager med kun meg og Tommy vandrende på Møn, så kom to kompiser nedover. Roar Alvestad og Anes Spahic hadde tatt DFDS båten dagen før, og kom uthvilt ned til Møn. Ja uthvilt var kanskje feil ord, men igjen… Det som skjer på danskebåten, det forblir på danskebåten.

Etter noen flotte dager for meg og Tommy, endret uheldigvis været seg da Anes og Roar kom.

Kraftig regn dagen etter gjorde det til en våt dag, men både Roar og Anes trengte ikke lang tid på å få fisk.

Anes knallet til med en flott sjøørret på underkant av 2 kg, og en på ca 1,5 kg på en spott jeg rett før hadde fått en selv på underkant av 2 kg, en på 1,5 kg og mistet et par grove fisker.

Vi hadde det ganske moro på den spotten en liten stund.

Foto: Ole Martin Gilbu

Tommy knallet til med et par flotte fisker rett før mørket kom sigende. Største på ca 2,7 kg. Tommy mistet også et par gromme fisker.

Foto: Roar Alvestad

KVELDSKOS PÅ DARK SKY RESTAURANT

Den siste dagen på Møn klarnet det litt opp, og vi slapp unna det verste regnværet.

Fisket hadde blitt tregere de to siste dagene selv om vi fikk litt fisk. Jeg hadde selv stadig kontakt med fisk, men igjen var det mange som ikke kroket skikkelig.

Uansett noen fine fisker ble med inn.

Jeg nevner igjen som jeg har skrevet før, det er at fisket på Møn varierer mye. Det er ikke alltid slik at vi tauer opp fisk. Enkelte dager kan man gå å fiske store områder uten tegn til fisk, mens andre dager treffer man mye fisk.

NY POTENSIELL GROMPLASS ?

Anes fortalte meg om noen steiner som førte langt utover ved en fiskeplass jeg pleier å få en del fisk. Dette var steiner som jeg ikke var klar over lå der. Han dumpet borti disse steinene ved en tilfeldighet, og da han fortalte dette til meg måtte jeg selvfølgelig utforske.

Det ble en ganske dyp vaderute, der man ikke måtte bomme på steinene. Da hadde jeg gått under. Som alltid ved slike oppdagelser så har jeg alltid vært tjent med å utforske, og som ofte erfaringen tilsier så får man resultater ut av det.

Denne spotten leverte flere fine fisker den tiden vi hadde igjen på Møn. Jeg mistet også et par fine her ute, i tillegg til at Roar så en 5+ fisk som gikk klar av vannet.

Dæven det er moro å lære seg nye fiskeplasser, selv om man tror man vet mye, så lærer man hele tiden. Takk Anes, du må gjerne snuble over flere slike godbiter.

Som med alt annet så har alt sin tid. Ja dessverre kom dagen der man pakker for å forlate en plass man trives så godt, og resten av verden blir glemt for noen dager.

Uansett så kan jeg nok en gang lukke igjen minneboken med en ny side full av gode opplevelser sammen med kompiser, og trøste meg med at jeg snart vandrer langs kysten av fantastiske Møn igjen.

spacer

Leave a reply