Sjøørretfiske januar – Fine dager ved kysten

Årets første måned nærmer seg slutten. En måned fylt med både bra sjøørretfiske og stadige dager med smak av vår. Dager der temperaturmåleren har vist opp mot 9 grader ute. Det er vanskelig å finne noe å klage på.

Jeg må jo innrømme at jeg savner litt skikkelig vinter langs kysten. Den stemningen snø gir i tillegg til de utfordringene og opplevelsene man får, er noe jeg alltid har satt pris på. Der jeg har vasset i dyp snø over topper ut mot svaberg, og latt tankene om gleden av at vår med varmere vær er på vei. Sånn har det foreløpig ikke vært i år, for følelsen av vår har hengt over min bakgård ganske så lenge.

Foto: Bilde tatt ut av filmen Jakten På Sjøørreten «Februar & smak av vår» 2019

Det kan fortsatt komme heftig vinter, og om det er full vinterstorm ute så bryr det meg lite. Sjøørretfiske langs kysten nytes i alle slags værforhold året rundt.

For meg nå selv med det milde været, så er fokuset på fisket helt likt som om det hadde vært full vinter ute. Vanntemperaturen er lav, men enkelte plasser litt høyere enn normalt. Det er selvfølgelig ikke annet enn positivt. Det viktigste er å huske at det er kaldt i vannet. Derfor må man fiske deretter med tanke på valg av fiskeplasser og fremgangsmåte.

Jeg har den siste tiden både fisket en del innover i fjordene, men også helt ute i ytre deler med havet som utsikt.

Fjordfisket har levert et ganske bra fiske. En god blanding av overspringere til fisker som har vært på bekkene i høst. God blanding mellom små og større fisker.

Nå har det seg slik at man bestemmer ikke hva som biter på, men man har et valg hva man gjør med fisken. De utgytte fiskene slippes fint tilbake.

Jeg setter jo stort sett alle mine sjøørretfangster tilbake uansett, med unntak av noen få fisker i året som enten blir skadet, eller når en matfisk skal brukes.

Foto: Et kjapt bilde for release. Denne kommer til å bli strøken

Innover i fjordene av Kragerø kan man treffe på svært godt fiske nå, særlig ettersom det ikke ligger is på fjorden som det ofte gjør i januar måned.

På noen av de faste vinterplassene mine litt lenger ut, fisker jeg gjerne over de grunne områdene først før jeg oppsøker marbakkene for å fiske over litt dypere. Det viktigste jeg gjør i mine områder nå er å fiske av så grunt og nærme land som mulig. I tillegg har jeg en del plasser der jeg vet det kommer ut forskjellige rør med ferskvann, hvor det ofte kan samle seg litt fisk i nærheten av.

Ofte forflytter jeg meg mye, mens andre plasser er jeg mer tålmodig ettersom jeg vet at fisken kommer opp på grunnere vann i korte perioder.

Fluevalget varier litt ut i fra forhold og fiskeplass jeg er innom. Speykutlingen er en av fluene som har fisket spesielt bra de siste dagene.

Foto: Speykutlingen
Foto: Speykutlingen

Som jeg ofte har nevnt i både film og her på bloggen, så tar jeg svært raske og aggresive inntrekk selv nå når vannet er så kaldt.

Speykutlingen kan man fiske svært variabelt med og som nevnt har den gjort jobben sin er god periode nå med å lure flere fine fisker.

Foto: Se så fin jeg er. Vi sees

For noen dager det har vært. Soloppgangene har jeg ikke fått så mange av den siste tiden. Jeg har egentlig ikke så stort fokus på å begynne fisket så tidlig denne årstiden, men mer opptatt av å fiske meg ut dagen.

Med dette fisket følger det også noen helt fantastiske øyeblikk som er verdt å bare nyte.

Foto: Solnedgang ved kysten
Foto: En fiskedag er over

Med vanntemperaturer enkelte plasser som har vært litt høyere enn normalt så har det vært litt bevegelse i fisken. Det har jeg sett da jeg har spottet mye mer fisk så tidlig enn før. Områdene utaskjærs i kanaler og bukter så har jeg spottet fisk.

Noe av det artigste fiske jeg vet om innenfor sjøørretfiske er nettopp spottefiske i bakgården min. Den jakten og tålmodigheten, og fokuset man får når man spotter fisk. Planen man legger og belønning man får. Det er rett og slett magisk det.

Foto: Stor sjøørret på farta

Tommy Solberg kastet seg med på tur en dag der vi dumpet borti litt vakende fisk, men lite fangster. Fisken ville bare ikke. Flatt vann og vak uten at det ville bite, da kan det å tenke litt annerledes enn det man pleier lurt.

Jeg satte på en Vaskebjørn variant gul i str 4 og raskt inntrekk. Det tok ikke lange tiden før en fin fisk tok bjønnen hardt og brutalt. Tommy knipset et bilde før den fikk svømme videre. En godkjent avslutning på en fiskemessig treg dag, men som alltid en flott tur.

Foto: Tommy Solberg @Villmarksfotografen

En av fiskeplassene som har levert et bra fiske en periode nå med til tider mye fin fisk er en av mine faste vinter/vår plasser. En plass man fint kan stå i flere timer uten tegn til fisk, for så at det plutselig kommer inn fisk på de grunnere områdene. Ikke noe uvanlig dette og noe som skjer mange plasser. Dette er en av de plassene jeg ofte drar innom og ved rette forhold velger å bruke god tid ved.

I dette området fant jeg ut mitt første år i Kragerø at det var mye Ålekvabbe og denne føder levende unger rundt januar. Så dette er også mye av grunnen til at jeg legger inn litt tid rundt disse tider.

Her i området har jeg fisket med litt forskjellige fluer, men også her er det Speykutlingen og Magneten som har levert.

Foto: Magneten

Flere fine fisker har latt seg lure her den siste tiden og senest i dag som jeg skriver dette innlegget så traff jeg på fine fisker sammen med Emil fra Kragerø som ble med ut på tur i dag.

Den første for dagen var en råflott fisk som tok på 40 cm vann og raskt intrekk. En skikkelig fight, akkurat som vi liker det.

Fikk svømme videre etter et kjapt bilde.

Den ene følgefisken på et par kast etter denne kunne man lett lagt på 1 kg + på . Det så ut som en virkelig deilig fisk.

Det ble flere fisker i en liten periode før vi flyttet oss til en vik litt bortenfor.

Der spottet vi to fine sjøørreter som kom opp fra dypere vann og inn mot et område med en del tang. Emil var i kontakt med den ene. Den kroket dessverre ikke skikkelig.

Foto: Emil i aksjon. Han mistet en sjøørret rett før bildet ble tatt.

Som nevnt i starten av innlegget så er det vanskelig å finne noe å klage på denne første måneden av året.

En god start med svært gode sjøørretfangster, fantastiske øyeblikk langs kysten og en lidenskap som får leve.

Noe du mangler til neste fisketur ? Sjekk ut Skitt Fiske sine nettsider, bestill det du trenger og få pakket tursekken kjapt. Kom deg ut på tur og nyt alt det sjøørretfiske har å by på. Skitt Fiske

LYST Å VÆRE MED PÅ KOMBINERT KASTE / SJØØRRETFISKE KURS ?

SJEKK UT WWW.EKTEFISKEOPPLEVELSER.NO FOR MER INFO

spacer

Leave a reply