Laksefiske 2020 – Litt fra sesongen frem til nå

Som alle andre år så kommer det en spesiell følelse som overtar kropp og sjel i det øyeblikket en ny laksesesong er i gang. Følelsen var ikke akkurat noe mindre deilig i år.

Jeg har ikke prioritert å skrive så mye her på nettsiden fra mitt laksefiske da det er sjøørretfiske jeg vier mest tid til å formidle fra. Når det er sagt så har jeg stor glede av å formidle fra laksefiske også, men begrenser det en del. Jeg deler litt på sosiale medier på egne kanaler, men fokuset ligger på noe helt annet. Laksefiske for meg er den tingen i livet som gjør at jeg enklest kan koble ut det meste annet rundt meg. Jeg finner en enorm glede av fisketurene der jeg reiser rundt til forskjellige elver. Møte med nye folk, livet langs elvene og selvsagt mye deilig laksekjøring.

Deler litt i dette innlegget fra noen av øyeblikkene og turene. Utenom elvene som blir nevnt her har Mandal og Lygna hatt besøk flere ganger i år. Lygnaforbannelsen herjer for fullt med meg, men den historien spares til film til høsten.

Sesongen frem til nå har vært som den alltid pleier å være, helt fantastisk. Jeg har vært sykt uheldig i år å mistet mye laks. Jeg tror jeg er nå oppi i ca 20 laks mistet hittil i sesongen, men heldigvis vet jeg, og har opplevd slike perioder før og vet hvor fort det snur. Klager ikke da det er mange laks i hånden også frem til nå.

Jeg har rukket å vært på mange turer og best av alt, jeg har fått oppleve noen nye elver i år. Jeg har reist til de samme elvene i alle år, men for noen år siden begynte jeg å utforske litt mer. I år ble lista av elver jeg har besøkt ennå litt lenger.

GLOPPEN

Foto: Gloppen
Foto: Seapool, Gloppen

Da det på Elveguiden sine nettsider dukket opp ledig fiskedøgn i Gloppen så var jeg rask på avtrekkeren. Reisetiden fra Kragerø og opp til denne elven er på ca 9 timer. Det å reise så langt for å fiske et døgn gir meg egentlig ikke den gleden jeg ønsker ut av en slik tur, men Gloppen har stått på lista over elver jeg vil fiske i ganske så lenge. Tommy Solberg var ikke vond å be da jeg ringte for å spørre om han ville henge med.

Foto: Bilturen er i seg selv en opplevelse. Norsk natur
Foto: Gloppen Hotell

Vi verken så eller var i fisk dette døgnet. Spiller liten rolle da det heller faktisk ikke ble fisket så mye. Bare det å være der, suge litt til seg av en ny elv og få en følelse på at det er en elv man helt klart skal tilbake til ved en senere anledning.

SURNA OG EN NY ELV

Surna med Øvre Sæter besøkte jeg i 2016. I år dro jeg en ny tur opp og fikk et flott døgn i elven. En laks mistet og en gjenutsatt.

Etter en sesongstart med mye vann i denne elven var den nå nede i 50 kubikk. Mitt første blikk utover elven da jeg ankom Øvre Sæter camping var en stor fisk som viste seg i bakre del av Advokaten.

Foto: Øvre Sæter camping 2020

Store deler av kveldsøkten ble pratet bort med andre fiskere. Det er alltid stas å føle på hvor viktig også dette er en del av alle fisketurene. Jeg bruker også slike samtaler til å suge til meg informasjon av andre som kanskje da har fisket områdene eller andre plasser i en årrekke. Jeg har alltid vært aktiv med å dele mye selv som jeg vet mange har satt pris på, og jeg merker selv hvordan jeg setter pris på god informasjon om blant andre elver man ikke har besøkt før. Denne gangen ble jeg fortalt om en elv i nærheten jeg fikk stor interesse for.

Foto: Øvre Sæter 2020

NY ELV

Jeg tok et døgn i en elv på vei til Eira. En elv jeg må si jeg falt litt for. Jeg fikk en god følelse for elven og området med det samme jeg kom.

Mye vann møtte meg og etter noen samtaler med lokale helter så fikk jeg vite at det var i det meste laget med vann. Fisk ble det nå fanget både dagene før og samme dag jeg kom.

Jeg brukte mye tid på å bli kjent med fiskeplasser langs elven, så det ble lite effektivt fiske. Turen innom denne elven dette døgnet var ment som litt speiding frem mot nye turer opp. For det er garantert at jeg er tilbake ved denne elven neste sesong.

EIRA

Foto: Fantastiske Eira 2020

Å ja da. Tilbake til Eira etter en lang vinter i drømmeland. Jeg falt nemlig helt for denne elva da jeg besøkte den to ganger i fjorårets sesong.

En elv som ga litt utfordringer, fantastiske omgivelser og en ro i området der man bare nyter maksimalt.

Eira hadde stor vannføring, og de har fisket eventyrlig bra der hittil i sesongen. Da ikke bare på de kjente og langt mer dyrere plassene i nedre del, men også hele elven. Ingenting gleder jo mer enn at godt fiske fordeler seg utover elven.

Foto: Eira 2020

Denne turen møtte jeg på to brødre som viste en enorm glede av hva dette fisket gir. På bildet over har jeg tatt ut et bilde fra et Gopro klipp jeg fikk filmet av han ene broren som har fått på sin andre laks/ sjøørret på flue i livet. Virket som en deilig fisk, men dessverre gikk den av etter en stund. Disse brødrene var et skoleeksempel på hva ekte fiskeglede er for noe. Med latter, glede og en stor klem til hverandre etter å ha mistet den fisken.. Herlige øyeblikk langs elva…

Etter dette snek jeg meg videre med sjøørreten i sikte. Stor elv, men på med flyt/int for å kunne fiske meg helt inn på kanten av elven. I enden en stor sunray variant. 3 flotte sjøørreter fikk svømme videre.

Turen gikk videre

Foto: På vei til ny elv, slutten av juni 2o2o

NÆRØYDALSELVA – ÅPNINGSFISKE

Foto: Nærøydalselva 2020. Nye skilt på plass, jeg satte opp dagen før åpningen.

Så var det tid for åpningsfiske i Nærøydalselva. Jeg må faktisk tilbake til 2015 sesongen da jeg hadde åpningen i denne elven sist. Den gangen ble det et magisk fiske.

I år lå alt til rette da forholdene i elven var helt optimale med tanke på valdet jeg fisker på. Ved mye smeltevann tidlig på sesongen så holder mesteparten av fisken igjen nedenfor fossen. Med store mengder snø i fjellene og lange perioder med mye vann i elven så sto det mye fisk på elven,

2 dager før åpningen så telte jeg 25-30 laks på Støa, en av hølene vi fisker på som ligger rett nedenfor fossen. Det var de fiskene jeg klarte å se inntil kanten ved land og ut mot hvitvannet. Med andre ord, det sto mye fisk der.

Foto: Tommy Solberg tok dette bildet av meg første dagen i sesongen, 1 juli.

Selvfølgelig så falt temperaturene mye og vannføringen falt. Mye av fisken som sto forflyttet seg litt ovenfor hølen og opp under selve fossehølene. Det viste seg for markfiskerene på valdet ovenfor seg godt da de hadde et kanonfiske de første dagene.

Selv ble det laks på land for meg rett over midnatt og endelig var årets fiske i Gudvangen i gang.

Foto: Tommy Solberg. Første i Nærøydalselva for meg tok rett over midnatt. Gjenutsatt etter kjapt bilde

Mer fra åpningsfisket i Gudvangen kommer i en egen film til høsten. Så sparer mye til da. Det jeg kan nevne er at Nærøydalselva er en spesiell elv med mye historie i for meg, og en elv jeg setter høyt på lista mi.

Foto: Jobber med ny film. Nærøydalselva 2020

TENGSELVEN

Så sto Tengselven for tur. Mange er jo kjent med Bjerkreimselven og Tengselven er nedre del ut mot sjøen.

Her står det mye fisk, og den kjørte hoppeshow sånn ca hvert tredje sekund. Mye fisk som viste seg da jeg besøkte elven for et døgn.

Foto: Tengselven

Det var en artig plass å fiske, men savnet etter å være litt mer alene langs elven kom jo fort da det her både er campingplass rett ved elven og mange som fisket. Uansett så storkoset jeg meg og jeg fikk bra med fisk. 5 laks i hånden der alle fikk svømme videre. Var også i flere fisker.

Også her fisket jeg ikke spesielt hardt, men tok meg et par turer inn til Egersund som ligger bare et par minutter unna med bil for å kikke, spise is og slappe av.

Foto: Siste fisken for dagen. Tengs, juli

FIGGJO – ENDELIG

Figgjo som renner ut på Jæren har så lenge jeg kan huske stått på ønskelista mi. Ikke at dette er en dyr elv å besøke, eller langt å reise, men det har bare aldri klaffet.

Foto: Figgjo, Sele laksefiske

Nå endelig bestemte jeg meg for å ta turen bort. Steffen Berntsen som holder til i disse områdene skal nok ha mye av takken for at jeg endte opp på plassen jeg gjorde. Han tipset meg nemlig om sone og masse god informasjon.

Steffen driver å guider og kurser folk i disse områdene, da mye innenfor fiske fra de kjente Jærstrendene.

Jeg følger jo mye med i miljøet og har lagt merke til mye av formidlingen Steffen har gjort og han sine egne synspunkter rundt det å dele fiskeglede med andre. Så da jeg plinget en melding til ham om noen tips så tok det ikke lange tiden før jeg fikk svar.

Jeg møtte Steffen langs Håelva på veien til Figgjo. Der hadde han fått seg en laks. Etter en god prat i det jeg skulle gå, så tok han opp fiskestanga og jeg hadde så vidt snudd ryggen til før jeg hører at det er FISH ON. Ny laks på land for Steffen. Før jeg skriver videre nå så retter jeg en stor takk til Steffen for god informasjon. Knallfyr, vi sees garantert i områdene igjen snart.

SÅ rant Figgjo foran meg. Jeg hadde fått tak i fiskekort på Sele laksefiske, sone 1. Dette er ved utløpet av elven.

Jeg rigget enhåndsstanga med flyt/syn3 med en fortynget sunrayvariant i enden. Jeg så for meg med det samme hvor laksen ville stå, og allerede første kastet så strammet lina seg, og den deilige følelsen vi alle laksefiskere kjenner til bare boblet til.

Foto: Bilde tatt av gopro. Laks på første kast.

Fytti grisen da, første kastet i en elv jeg av en eller annen grunn har lengtet etter å få fiske så lenge. Uansett hvor mange hundre laks jeg har på minnet så var denne et stort øyeblikk. Ikke var den stor heller, men som sagt, en spesiell fisk og en knall god start på Jæren.

Mer action skulle det også bli med flere sjøørreter og fisk mistet. Artigste var å få på fisk helt nederst i utløpet av elven. Store dønninger på stranden og deilig sveip nedover.

Foto: Seapool

Figgjo premieren var fantastisk. Kan jo ikke si noe annet. Heldig var jeg også å fiske sammen med 2 andre trivelige karer som også var i fisk. Han ene fikk 2 på land og mistet flere fisker.

Morgenøkten dagen etter ble litt roligere. Regnet som herjet dagen før hadde gitt seg og solen gjorde morgenøkten magisk.

Foto: Magisk morgenøkt, Figgjo 2020
Foto: Sele laksefiske, Figgjo 2o2o

Like før jeg ga meg for å dra videre til Håelva så fristet det å prøve riffling da flere fisker viste seg på det flate partiet. Det tok ikke lange tiden før jeg fikk på en fisk, og det så jeg kjapt var en stor sjøørret. Gleden var kortvarig, men ganske deilig å se det funket.

TAKK Figgjo og Sele laksefiske. Her ser jeg frem til å komme tilbake. Mest sannsynlig allerede om ikke så lenge.

SÅ sesongen hittil har som sagt vært fin. En sinnsyk mistefest periode kunne vel knekt meg, men som jeg har nevnt så har jeg opplevd slike perioder mang en gang før noe som vil skje igjen. Så er valget om man skal legge seg ned som på bildet under her…

Foto: Etter å ha mistet mange lakser på rad…

ELLER om man skal kjøre på å kose seg med lidenskapen

Foto: Tommy Solberg. Nærøydalselva 2020. Fettfinneklipt fisk. En stk grunneier ble fornøyd .

Jeg vet bare en ting 100% sikkert.. Det er at jeg skal nyte hver eneste tur som gjenstår resten av denne sesongen, og suge til meg masse drivstoff til den kommende ventetiden gjennom vinteren igjen. Hver fisketur blir slik den blir. Ha fokus på selve gleden av å være på tur, nyt den totale opplevelsen så kommer alt det andre.

Skitt Fiske videre i sesongen folkens.

Foto: Stemningsfull morgen i Lygna 2020
spacer

Leave a reply