Sjøørretfiske Møn, Danmark – Velkommen til Møn

VELKOMMEN TIL MØN var den planlagte åpningsreplikken min i en helt ny film fra Møn. En film jeg hadde planer om å ha ferdig til november.

Etter situasjonen rundt covid-19 i våres så ble alle de planlagte turene til Møn avbestilt. Det gjorde at planene om en ny film fra øya ble utsatt. Når tiden er inne så skal denne filmen fullføres.

MØN SEPTEMBER 2020

For noen dager siden dukket det opp en mulighet for å kunne ta en tur ned til Møn igjen. Sist jeg besøkte Møn var rett før situasjonen rundt covid-19 dukket brått opp i vinter.

Nå sto jeg plutselig på øya igjen.

Jeg var ikke alene. Denne gangen var Tommy og Bas med. Tommy har allerede vært med ned 3 ganger tidligere. Den ene gangen for å lage en artikkel med meg om sjøørretfiske på Møn.

Det å få kunne være med å formidle hva denne øya byr på gjør meg glad. Hadde det vært opp til meg så hadde jeg fylt alle sidene med stoff fra Møn. Øya byr på så mye, der jeg kan garantere at det ikke kun er store sjøørreter å oppleve.

Jeg har opplevd så mye forskjellig på Møn. Noen av mine beste øyeblikk der har vært når man har gått ned tidlig om morgenen og fått med seg soloppgangen. Dyrelivet og den gode følelsen man får når en ny dag blir til. Sjøørret som har trukket helt inn mot land.

Bildene under viser øyeblikkene fra en morgen på Møn. Fra lyset som vidt har kommet til dagen er i gang for fullt.

HVORDAN VAR FISKET DISSE DAGENE ?

Vi kom kom ned til flotte forhold på Møn. Litt høyt vann, men ellers lite å klage på.

Allerede på det andre kastet strammet lina seg for Bas. En fin 2 kgs fisk hadde tatt reka hans og gikk rett i luften. Det tok ikke lange tiden før fisken slapp unna. Dette i tillegg til flere større fisker som lekte seg utenfor kastehold.

En god start ble det, men det skulle vise seg å bli noen tøffe dager selv om vi fikk litt fisk jevnt og trutt. Vi måtte jobbe hardt for dem. Med det så mener jeg at vi måtte forflytte oss en del, takle mye drivende gress, høyt vann og mye vind.

Kun 2 av dagene hadde fine og fiskbare forhold. Med relativt klart vann, perfekte vindforhold og en del strøm i vannet så falt valget på litt lenger fortom enn jeg normalt bruker og en mindre vaskebjørn i enden. Oppsettet var da en Loop 9`#7 med Ridge Clear Fast Int line. Fortom ble en 12` ferdig tapert ut i 0,28, etterfulgt av litt over en meter med 0,26.

Jeg bruker oftest mine gule vaskebjørn varianter på Møn, men de har vist seg å levere best når vannet får litt farge, og det er litt røffere forhold. Tilfeldigheter ? Ja, det er mye mulig selv om det har vist seg gang på gang at det er noe i det.

Det tok ikke lange tiden før det ble en fin fisk i håven. Spotten som nesten alltid leverer fin fisk leverte også denne gangen. Rolig fiske i strømmen der vaskebjørnen fikk lov å dale mye.

CAMP MØNS KLINT

Campingen vi overnatter på under våre opphold på Møn https://campmoensklint.dk/

Denne gangen ble det en av familiehyttene. Jeg har tidligere sovet i flere av husene dem leier ut. Nå som vi kun var 3 personer så er hyttene helt innafor.

Jeg har skrevet mye om denne plassen tidligere, så velger å ikke gjøre det nå. Når det er sagt så må jeg nesten skryte litt av plassen og folkene som jobber der. Det får jeg aldri skrytet nok. Man føler seg alltid velkommen og plassen generelt er en fantastisk plass å tilbringe tiden.

På kveldene så mekket Bas middag. Han er et råskinn på å lage mat. Greit å ha med en utdannet kokk som også ble tvunget til å ta oppvasken.

Kveldene etter lange dager langs kysten av Møn settes alltid pris på. Da spises det god mat, god drikke og en haug av fortellinger fra dagens fiske. Gjerne fortellinger der en etter en legger stadig på vekta på fisken som glapp, jo senere kvelden blir.

DYP VADING

Mange mener det å vade langt fra land på Møn bare er tull. Jeg har en helt annen oppfatning. Greit nok at fisken går tett på land til tider. For min del har jeg funnet en del steiner hvor man må vade ganske dypt for å komme ut til. Mye av det som gjør at jeg er så heldig å får mye fisk på Møn er nettopp tankene rundt det å fiske effektivt over.

Når jeg har kommet meg ut til en plass så fisker jeg ofte over plasser med annen bunn eller steiner som jeg ikke hadde nådd fra land. Jeg snur meg stadig for å fiske innover mot land og dekker en sirkel rundt meg.

Selve vadingen kan se skummel ut, men det gjøres kontrollert ved rette forhold og alltid når vi er flere personer på tur.

En ting er helt sikkert. VADESTAV må være med

Disse dagene på Møn gikk så alt for fort. I tillegg måtte vi reise hjem før da vi fikk beskjed om at Danmark ble anbefalt RØDT igjen, noe som innebar at vi ville få karantene ved hjemreise om vi ble lenger.

TAKK IGJEN MØN for nok en fin tur.

spacer

Leave a reply