Høstboksene mine

IMG_20150913_154403

RedHead kutling, bundet med Craft fur

Når høsten kommer så sitter jeg aldri å grubler over hva jeg skal fiske med. Jeg er ganske enkel på fluevalgene mine og fisker stort sett med de samme fluene året rundt. Noe forskjell er det jo og en av dem er at loppene som regel ikke blir brukt. Lopper kan være veldig effektive på denne tiden også, men det har bare blitt slik at jeg bruker lopper lite nå og for min del kommer loppeboksene frem når vannet blir kaldere.

Høsten for meg så har jeg god erfaring med diverse fluer. Små kutlinger, diverse reker som pattegrisen med flere og selvfølgelig speykutlingen. Jeg må jo si at jeg fisker mye med store speykutlinger på høsten og relativt store pattegriser i salmon pink, men også i mindre utgaver. Varianten av kutlingen som på bilde over er blitt en liten favoritt på høsten uttaskjærs i de små grunne buktene der vannet trøkker på inn fra dypet. Vannet er ofte litt farget der ute, mye liv i vannet og ofte mye byttedyr nærme land.

IMG_20150913_154201

RedHead kutling

IMG_20150913_154021

RedHead kutlingen

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaskebjørn er en flue jeg egentlig ikke begynte å bruke skikkelig før i våres. Jeg har ikke hatt så god erfaring med den tidligere, men det skal da sies at jeg ikke har brukt den mye heller. Nå har vaskebjørn blitt et must i boksen etter mange bra fangster. Jeg kommer til å bruke vaskebjørn en del på de rette områdene her jeg fisker utover nå og da i size 4-6-8. Vaskebjørn er en flue som for mange er en slik bare MÅ ha flue og sånn er det for meg også. Selv om den ofte ikke blir brukt så mye så har den mange ganger blitt knyttet på og fisket bra når annet ikke har fungert.

Tilfeldig? Ja helt sikkert, men det gjør noe med troen.

IMG_20150913_153909

Vaskebjørn

DSC_0309

Vaskebjørn

Speykutlingene er selvfølgelig med. Disse blir brukt mye og min erfaring med disse er at dem fanger MYE fisk. Min absolutte favoritt flue nå p�� høsten og utover. Okt/november måneden går det nesten kun i speykutlingen.  Disse fisker jeg på forskjellige måter. En av dem er et raskt, kort trekk med et brått stopp, dale for så å gjenta. Speykutlingen med sine skråstilte øyne og levende kropp gir en levende gange med stup. Meget effektiv.

DSC_0021

Speykutlingen

IMG_20150913_153441

Det er mange favorittfluer for høsten og noen mener enkelte fluer er bedre enn andre. Ja, kanskje det er slik, men jeg prøver å bry meg lite om hva som skal være riktig flue til riktig årstid. Prøv seg heller frem og prøv å tenk hva slags byttedyr det er i det området man fisker. Er foreksempel sjøørreten i loppemodus, stillevann osv er det til tider svært vanskelig å få den til å bite på noe annet enn en liten loppe. Andre ganger kan noe nytt ned i vannet gi resultater. Det jeg vil frem til er at noe av moroa er å prøve seg frem litt, fiske med det man har troen på og ta det derfra. Mang en fisker har fått stor sjøørret på de enkleste fluene. Jeg selv bryr meg lite om en flue ser strøken ut og er mer opptatt av bevegelsene i vannet.

Det jeg har skrevet i dette innlegget er ikke noe ekspert tips da jeg ikke er noen racer innenfor dette feltet annet enn at det fungerer veldig bra for meg. Jeg deler da dette kun som min erfaring og mange er sikkert enige, mens andre mener noe helt annet. Speykutlingen som jeg nevnte er verdt et forsøk utover nå. Vaskebjørn burde vurderes og selvfølgelig diverse pattegriser. Husk som alltid å varier fisket og nå må man ikke glemme å fiske grunt. Fisk over før man evt vader ut. Les mer om det på siden Om mitt fiske – Sjøørretfiske høst

Skitt fiske utover høsten